Do góry

Przekąski Przepis na:

Bataty nadziewane wołowiną

Bataty nadziewane wołowiną

Autor:

Przepisów i artykułów: 2350 Ocena: 15018

Dodano:

Odsłon: 438

Prosty przepis na smaczną przekąskę lub na obiad.

Składniki

  • Bataty 2 szt.
  • Wołowina mielona 20 dag
  • Cebula czerwona 2 szt
  • Rodzynki 5 dag
  • Czosnek 1 ząbek
  • Ser żółty 10 dag
  • Cytryna ½ szt.
  • Miód prawdziwy 1 łyżka
  • Olej do smażenia
  • Sól i pieprz do smaku
  • Świeża bazylia
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Bataty dokładnie wyszorować, i gotować około 25 minut w zależności od wielkości, odcedzić i ostudzić. Cebulę obrać, pokroić w piórka, a czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso smażyć około 15 minut stale mieszając, żeby nie zbiło się w grudki. Dodać cebulę(część odłożyć do dekoracji) i smażyć jeszcze przez 10 minut. Dołożyć rodzynki, dusić przez 3 minuty na małym ogniu. Przyprawić sokiem z cytryny, miodem, solą i pieprzem do smaku. Bataty przekroić na pół, wydrążyć miąższ, rozgnieść widelcem, dodać do mięsa i dokładnie wymieszać. Nadziewać wydrążone bataty, posypać startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiec przez około 15 minut. Udekorować świeżą bazylią i piórkami cebuli.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń