Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Domowe batoniki musli są smaczniejsze i przede wszystkim zdrowsze od kupnych zamienników. Do "sklejenia " składników wykorzystałam mieszankę miodu z masłem orzechowym - nadaje odpowiednią konsystencję, świetny smak i niebiański wręcz zapach. Takie przekąski świetnie sprawdzą się na letnich wycieczkach pieszych czy rowerowych.
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2181
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 146
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 254
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2181
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 146
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 254
Składniki
Płatki owsiane wsypujemy na suchą patelnię i na niedużym ogniu prażymy, często mieszając. Powinny leciutko zbrązowieć i nabrać orzechowego aromatu. Odstawiamy do ostudzenia. Bakalie kroimy na małe kawałki. Mieszamy je z płatkami i ziarnami. Miód i masło orzechowe mieszamy. Najlepiej, jeśli miód jest lejący. Jeśli nie, możemy podgrzać go odrobinę w kąpieli wodnej - do maksymalnie 40 stopni. Miód z masłem orzechowym wlewamy do pozostałych składników. Dokładnie mieszamy. Foremkę lub pojemnik plastikowy wykładamy papierem do pieczenia. Wsypujemy masę, mokrymi rękami dociskamy i wyrównujemy. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Masa stwardnieje. Wyciągamy z formy i kroimy na paski.