Do góry

Przekąski Przepis na:

Bazyliowe bułki z pieczarkami

Bazyliowe bułki z pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 85 Ocena: 245

Dodano:

Odsłon: 148

Bułki o smaku i zapachu bazylii z nadzieniem z pieczarek.

Składniki

  • Pieczarki ok. 400 g
  • Cebula biała średniej wielkości 2 szt.
  • Czosnek 2 ząbki
  • Natka pietruszki 3-4 gałązki
  • Mąka pszenna 500 g
  • Olej 1/4 szklanki
  • Drożdże świeże 25 g
  • Świeżo mielony pieprz
  • Bazylia suszona 1 łyżeczka
  • Sól
  • Ciepła woda 1/2 szklanki
  • Mleko około 1/8 szklanki
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże rozprowadzić w ciepłej wodzie, dodać dwie łyżki mąki i odstawić do czasu, aż zaczną pracować.

  2. Następnie do drożdży dodać olej, resztę mąki, około 1/2 łyżeczki soli oraz bazylię i drewnianą łyżką wyrobić gładkie, lśniące ciasto, odchodzące od ścian naczynia. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

  3. Cebulę obrać, pokroić w piórka i smażyć na trzech łyżkach oleju przez około 5 minut.

  4. Do cebuli dodać obrane, umyte i pokrojone wg uznania pieczarki, sól do smaku i smażyć aż do całkowitego odparowania wody z pieczarek.

  5. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, świeżo mielony pieprz i bazylię. Całość smażyć jeszcze przez około 3 minuty.

  6. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, każdą z nich po kolei rozpłaszczyć dłońmi na posypanej mąką desce i pokroić na sześć kwadratowych placków.

  7. Każdy placek rozpłaszczyć jeszcze raz dłońmi.

  8. Na środek każdego z nich nałożyć 1/12 część pieczarek.

  9. Rogi każdego kwadratu złożyć, jak na zdjęciu.

  10. Następnie skleić bułki tak, aby ciasto szczelnie otulało farsz, ukształtować je i odstawić do wyrośnięcia.

  11. Bułki piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 25 minut, najlepiej przy włączonej opcji opiekania "góra i dół", aby miały szansę trochę się zrumienić. Po około 10 minutach od włożenia bułek do piekarnika posmarować je odrobiną mleka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń