Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bułki o smaku i zapachu bazylii z nadzieniem z pieczarek.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 668
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 100
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 34
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 668
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 100
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 34
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Składniki
Drożdże rozprowadzić w ciepłej wodzie, dodać dwie łyżki mąki i odstawić do czasu, aż zaczną pracować.
Następnie do drożdży dodać olej, resztę mąki, około 1/2 łyżeczki soli oraz bazylię i drewnianą łyżką wyrobić gładkie, lśniące ciasto, odchodzące od ścian naczynia. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Cebulę obrać, pokroić w piórka i smażyć na trzech łyżkach oleju przez około 5 minut.
Do cebuli dodać obrane, umyte i pokrojone wg uznania pieczarki, sól do smaku i smażyć aż do całkowitego odparowania wody z pieczarek.
Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, świeżo mielony pieprz i bazylię. Całość smażyć jeszcze przez około 3 minuty.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, każdą z nich po kolei rozpłaszczyć dłońmi na posypanej mąką desce i pokroić na sześć kwadratowych placków.
Każdy placek rozpłaszczyć jeszcze raz dłońmi.
Na środek każdego z nich nałożyć 1/12 część pieczarek.
Rogi każdego kwadratu złożyć, jak na zdjęciu.
Następnie skleić bułki tak, aby ciasto szczelnie otulało farsz, ukształtować je i odstawić do wyrośnięcia.
Bułki piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 25 minut, najlepiej przy włączonej opcji opiekania "góra i dół", aby miały szansę trochę się zrumienić. Po około 10 minutach od włożenia bułek do piekarnika posmarować je odrobiną mleka.