Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bułki o smaku i zapachu bazylii z nadzieniem z pieczarek.
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30927
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3640
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 4503
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1141
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30927
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3640
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 4503
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1141
Składniki
Drożdże rozprowadzić w ciepłej wodzie, dodać dwie łyżki mąki i odstawić do czasu, aż zaczną pracować.
Następnie do drożdży dodać olej, resztę mąki, około 1/2 łyżeczki soli oraz bazylię i drewnianą łyżką wyrobić gładkie, lśniące ciasto, odchodzące od ścian naczynia. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Cebulę obrać, pokroić w piórka i smażyć na trzech łyżkach oleju przez około 5 minut.
Do cebuli dodać obrane, umyte i pokrojone wg uznania pieczarki, sól do smaku i smażyć aż do całkowitego odparowania wody z pieczarek.
Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, świeżo mielony pieprz i bazylię. Całość smażyć jeszcze przez około 3 minuty.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, każdą z nich po kolei rozpłaszczyć dłońmi na posypanej mąką desce i pokroić na sześć kwadratowych placków.
Każdy placek rozpłaszczyć jeszcze raz dłońmi.
Na środek każdego z nich nałożyć 1/12 część pieczarek.
Rogi każdego kwadratu złożyć, jak na zdjęciu.
Następnie skleić bułki tak, aby ciasto szczelnie otulało farsz, ukształtować je i odstawić do wyrośnięcia.
Bułki piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 25 minut, najlepiej przy włączonej opcji opiekania "góra i dół", aby miały szansę trochę się zrumienić. Po około 10 minutach od włożenia bułek do piekarnika posmarować je odrobiną mleka.