Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bułki o smaku i zapachu bazylii z nadzieniem z pieczarek.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3819
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 630
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3824
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 393
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 746
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3819
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 630
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3824
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 393
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 746
Składniki
Drożdże rozprowadzić w ciepłej wodzie, dodać dwie łyżki mąki i odstawić do czasu, aż zaczną pracować.
Następnie do drożdży dodać olej, resztę mąki, około 1/2 łyżeczki soli oraz bazylię i drewnianą łyżką wyrobić gładkie, lśniące ciasto, odchodzące od ścian naczynia. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Cebulę obrać, pokroić w piórka i smażyć na trzech łyżkach oleju przez około 5 minut.
Do cebuli dodać obrane, umyte i pokrojone wg uznania pieczarki, sól do smaku i smażyć aż do całkowitego odparowania wody z pieczarek.
Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, świeżo mielony pieprz i bazylię. Całość smażyć jeszcze przez około 3 minuty.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, każdą z nich po kolei rozpłaszczyć dłońmi na posypanej mąką desce i pokroić na sześć kwadratowych placków.
Każdy placek rozpłaszczyć jeszcze raz dłońmi.
Na środek każdego z nich nałożyć 1/12 część pieczarek.
Rogi każdego kwadratu złożyć, jak na zdjęciu.
Następnie skleić bułki tak, aby ciasto szczelnie otulało farsz, ukształtować je i odstawić do wyrośnięcia.
Bułki piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 25 minut, najlepiej przy włączonej opcji opiekania "góra i dół", aby miały szansę trochę się zrumienić. Po około 10 minutach od włożenia bułek do piekarnika posmarować je odrobiną mleka.