Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Esencjonalna galaretka grzybowa, a pod nią skryty aksamitny pasztet pieczarkowy podany z grzankami z bagietki będzie idealną przystawką na świątecznym stole.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6671
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6671
Składniki
Galaretka grzybowa: Suszone grzyby zalewamy 250 ml wrzącej wody. Odstawiamy na 1-2 godziny do wystudzenia. Suszone grzyby wyjmujemy z wywaru. Do wywaru dodajemy sos sojowy i kilka kropli sosu Worcestershire. Dodajemy żelatynę i podgrzewamy, aż się rozpuści. Ponownie studzimy. Pasztet: Pieczarki w całości przekładamy na głęboką patelnię i rumienimy. Dodajemy masło grzybowe, ząbki upieczonego czosnku, suszone grzyby(pozostałe od przygotowania galaretki) i dusimy. Wlewamy brandy i dusimy jeszcze kilka minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem kolorowym. Lekko ciepłe grzyby wraz z sosem, który wytworzył podczas duszenia przekładamy do malaksera. Miksujemy do momentu uzyskania gładkiej masy. Na koniec dodajemy masło i jeszcze chwilę miksujemy. Pasztet przekładamy do słoiczków. Na wierzch każdego wlewamy kilka łyżek galaretki. Odstawiamy do lodówki do zastygnięcia galaretki. Taki pasztet najlepiej smakuje na grzankach z bułki francuskiej.
Porada: Pieczony czosnek pozbawiony jest tak ostrego smaku jakim charakteryzuje się świeży. Aby przygotować pieczony czosnek należy główkę czosnku przekroić na pół, posypać solą i skropić olejem, owinąć w papier do pieczenia i piec w 200°C około 20 minut, aż będzie miękki.