Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
No i mamy kolejny sezon - tym razem na BÓB uwielbiam go w każdej postaci (nawet zwykły ugotowanych i tylko tyle) i zwykle zjadam go ze skórką. Jednak chciałam, żeby reszta rodzinki pochrupała ze mną, więc musiałam się bardziej postarać i tak właśnie przygotowałam bób z pysznym sosem maślano-koperkowo-pietruszkowo-czosnkowym
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 189
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13341
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2632
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3789
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 189
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13341
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2632
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3789
Składniki
Bób przepłukać. Wodę osolić i zagotować. Wrzucić bób do wrzątku I gotować ok. 7-8 min. Przerzucić na sitko, przelać zimną wodą, odcedzić.
Bób obrać ze skórki (dla chętnych) - najlepiej małym nożykiem odciąć kawałek od strony "oczka", a reszta (lekko naciskając z drugiej strony) sama wyjdzie.
W małym rondelku roztopić masło. Wrzucić posiekaną szalotkę i czosnek (też posiekać albo przecisnąć przez praskę). Zeszklić. Dorzucić pietruszkę, koperek I sól. Wymieszać.
Gotowym sosem polać bób, delikatnie wymieszać i zajadać
Aha, warto zajadać bób póki jest młody, szybciej się wtedy gotuje i nie jest mączysty.