Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
No i mamy kolejny sezon - tym razem na BÓB uwielbiam go w każdej postaci (nawet zwykły ugotowanych i tylko tyle) i zwykle zjadam go ze skórką. Jednak chciałam, żeby reszta rodzinki pochrupała ze mną, więc musiałam się bardziej postarać i tak właśnie przygotowałam bób z pysznym sosem maślano-koperkowo-pietruszkowo-czosnkowym
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 115090
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7834
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2956
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1289
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1210
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 115090
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7834
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2956
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1289
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1210
Składniki
Bób przepłukać. Wodę osolić i zagotować. Wrzucić bób do wrzątku I gotować ok. 7-8 min. Przerzucić na sitko, przelać zimną wodą, odcedzić.
Bób obrać ze skórki (dla chętnych) - najlepiej małym nożykiem odciąć kawałek od strony "oczka", a reszta (lekko naciskając z drugiej strony) sama wyjdzie.
W małym rondelku roztopić masło. Wrzucić posiekaną szalotkę i czosnek (też posiekać albo przecisnąć przez praskę). Zeszklić. Dorzucić pietruszkę, koperek I sól. Wymieszać.
Gotowym sosem polać bób, delikatnie wymieszać i zajadać
Aha, warto zajadać bób póki jest młody, szybciej się wtedy gotuje i nie jest mączysty.