Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
No i mamy kolejny sezon - tym razem na BÓB uwielbiam go w każdej postaci (nawet zwykły ugotowanych i tylko tyle) i zwykle zjadam go ze skórką. Jednak chciałam, żeby reszta rodzinki pochrupała ze mną, więc musiałam się bardziej postarać i tak właśnie przygotowałam bób z pysznym sosem maślano-koperkowo-pietruszkowo-czosnkowym
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 220
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 220
Składniki
Bób przepłukać. Wodę osolić i zagotować. Wrzucić bób do wrzątku I gotować ok. 7-8 min. Przerzucić na sitko, przelać zimną wodą, odcedzić.
Bób obrać ze skórki (dla chętnych) - najlepiej małym nożykiem odciąć kawałek od strony "oczka", a reszta (lekko naciskając z drugiej strony) sama wyjdzie.
W małym rondelku roztopić masło. Wrzucić posiekaną szalotkę i czosnek (też posiekać albo przecisnąć przez praskę). Zeszklić. Dorzucić pietruszkę, koperek I sól. Wymieszać.
Gotowym sosem polać bób, delikatnie wymieszać i zajadać
Aha, warto zajadać bób póki jest młody, szybciej się wtedy gotuje i nie jest mączysty.