Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bób z masłem i czosnkiem to danie, które zdecydowanie warto włączyć do swojej letniej diety. Jest niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu, a jego smak zaskakuje aromatycznością i świeżością. Świetnie sprawdzi się jako samodzielne danie na lekki obiad czy kolację, ale także jako zdrowa przekąska czy nawet alternatywa dla sałatki. Bób to prawdziwa skarbnica substancji odżywczych - jest bogatym źródłem białka roślinnego, co czyni go cennym składnikiem diety wegańskiej i wegetariańskiej. Zawiera dużo błonnika, który wspomaga trawienie i daje uczucie sytości, ale także witamin z grupy B odpowiadających za prawidłowe funkcjonowanie układów sercowo-naczyniowego czy nerwowego. Z dodatkiem czosnku może też poprawiać odporność, więc możesz go z powodzeniem serwować także zimą, choć zamiast świeżego warzywa, trzeba będzie użyć mrożonego.
Najczęstszą przyczyną twardości ziaren jest zbyt krótki czas gotowania. Jeśli bób jest już starszy, a łupina twarda, potrzebuje więcej niż podane w przepisie 10-15 minut. Gotuj go tak długo, aż łupiny staną się miękkie, a ziarna sprężyste, ale nie rozpadające się. Sprawdź ich twardość, wyjmując jedno i próbując - pozwoli ci to też ugotować danie odpowiednie do twoich indywidualnych preferencji.
Mrożony bób jest doskonałą alternatywą, jeśli nie masz dostępu do świeżego, szczególnie kiedy sezon na to cudowne warzywo już się skończył. Czas jego gotowania jest zazwyczaj krótszy i wynosi około 5-7 minut, ponieważ został już wstępnie zblanszowany przed zamrożeniem. Składnik nie wymaga wcześniejszego rozmrażania - wystarczy wrzucić go bezpośrednio do wrzącej wody.
Młodego bobu, ze względu na miękkie i delikatne łupinki, nie trzeba obierać. Zawierają one dużo cennego błonnika, dlatego warto ziarna jeść w całości. Jeśli używasz starszego bobu, którego łupina jest grubsza i twardsza, możesz go obrać po ugotowaniu. Wystarczy go lekko naciąć lub ścisnąć, a ziarenko łatwo wyskoczy. Decyzja należy do ciebie i zależy od twoich preferencji, w jaki sposób chcesz podać to pyszne danie.
Sekretem jest delikatne podgrzewanie czosnku, a nie jego smażenie. Wystarczy, że masło się rozpuści, a czosnek odda swój aromat, ale nie zdąży się zrumienić. Zbyt długie smażenie ząbków, szczególnie w wysokiej temperaturze, powoduje, że staje się on gorzki i traci cenne właściwości. Dodaj go na patelnię, gdy masło jest już roztopione i podgrzewaj na małym ogniu dosłownie przez chwilę, uważając, aby się nie przypalił. Jeśli bardzo nie lubisz tego smaku, możesz spróbować przyrządzić bób z masłem i koperkiem, który jest znacznie delikatniejszy.
Smak bobu to kwestia odpowiedniego doprawienia. Pamiętaj, aby posolić wodę do gotowania, a już po ugotowaniu solidnie posypać go solą i pieprzem. Aromat dania można wzmocnić, dodając więcej czosnku, używając dobrej jakości masła oraz świeżej natki pietruszki. Posypanie parmezanem tuż przed podaniem również znacząco podniesie walory smakowe. Jeśli chcesz, możesz masło zastąpić oliwą z oliwek, która nada całości lekko śródziemnomorskiego klimatu. Ciekawą propozycją jest także bób w pomidorach, który charakteryzuje się słodszym, mocniejszym smakiem warzyw.
Natka pietruszki jest najbardziej naturalnym ziołem, które idealnie komponuje się do tego dania, jednak nie jedynym. Do bobu pasują takie zioła jak: koperek, szczypiorek, kolendra, a nawet świeża mięta, która doda całości orzeźwiającego charakteru. Eksperymentuj, aby znaleźć swoje ulubione połączenie. Z kolei, jeśli chodzi o sposób podania, to możesz dodać do niego ugotowany makaron, ryż, pokrojone w kostkę pomidory, grillowane warzywa lub chrupiące kawałki bekonu. Ciekawie sprawdzi się również jajko sadzone lub ser feta i cebula.
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19278
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13049
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1700
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232147
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19278
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13049
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1700
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232147
Składniki
Ugotuj bób w lekko osolonej wodzie. Jeśli dysponujesz naprawdę młodymi ziarnami zajmie to nie więcej niż 10 minut. Jeśli bób jest nieco starszy – około 15 minut. Gotuj bób tak długo, by łupiny stały się miękkie, ale ziarna pozostały sprężyste (nie mogą się rozpadać). Po ugotowaniu odcedź i opłucz wodą. Młody bób nie wymaga obierania. Warto zostawić go w łupinach, ponieważ zawierają najwięcej błonnika.
Roztop na patelni (na niewielkiej mocy palnika) masło i dodaj do niego bardzo drobno posiekany czosnek. Podgrzewaj dosłownie przez chwilę, by czosnek się nie przypalił i nie stracił swoich cennych właściwości. Dołóż na patelnię bób i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj. Smaż przez 2-3 minuty. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Tak przygotowany bób serwuj na ciepło lub na zimno. Przed podaniem możesz dodatkowo oprószyć go parmezanem.