Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W czerwcu i lipcu dobre przepisy z bobem są na wagę złota. Jeśli znudziła ci się nieco klasyka z koperkiem i masłem w roli głównej, przetestuj nasz przepis na bób w pomidorach. Dodaliśmy do niego odrobinę orientalnych przypraw, dzięki czemu to niepozorne danie nabiera zupełnie nowego wymiaru. Koniecznie przetestuj. Bób w tej wersji możesz podać samodzielnie, ale także jako dodatek do obiadu.
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 313
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 313
Składniki
Bób obgotuj przez 10-15 minut w osolonej wodzie - tylko na tyle, aby był al dente. Młodego bobu nie musisz obierać ze skórek, ten starszy obierz po ugotowaniu.
Gdy bób się gotuje, przygotuj sos pomidorowy. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, a następnie zrumień na niej drobno pokrojoną cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, harrisę, kumin oraz paprykę.
Po około 30 sekundach dodaj puszkę pomidorów. Jeśli używasz świeżych pomidorów, wcześniej obierz je ze skórki i pokrój w kostkę. Całość smaż do momentu aż pomidory się rozpadną i powstanie z nich sos. W razie potrzeby dodaj niedużą ilość wody.
Na samym końcu dodaj obgotowany bób, dopraw całość solą i pieprzem do smaku i gotuj jeszcze 2-3 minuty, mieszając od czasu do czasu. Bób w pomidorach najlepiej smakuje na ciepło, ale może zostać podany także jako przekąska na zimno.