Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W czerwcu i lipcu dobre przepisy z bobem są na wagę złota. Jeśli znudziła ci się nieco klasyka z koperkiem i masłem w roli głównej, przetestuj nasz przepis na bób w pomidorach. Dodaliśmy do niego odrobinę orientalnych przypraw, dzięki czemu to niepozorne danie nabiera zupełnie nowego wymiaru. Koniecznie przetestuj. Bób w tej wersji możesz podać samodzielnie, ale także jako dodatek do obiadu.
Bób w pomidorach to danie proste, szybkie, a jednocześnie zaskakująco aromatyczne. Przygotowanie nie trwa dłużej niż 30 minut. To połączenie kuchni polskiej i śródziemnomorskiego charakteru, a do tego delikatnej nuty orientalnych przypraw. Soczysty, gęsty sos pomidorowy z dodatkiem cebuli, czosnku, harrisy i kuminu, jest lekko pikantny. Dzięki temu idealnie uzupełnia kremową konsystencję i smak bobu.
To idealny przepis na danie główne, kolację, lunch albo dodatek do grilla. Dobrze smakuje samodzielnie, a także jako przekąska do pity albo świeżego pieczywa. Warto sięgnąć po tę recepturę zwłaszcza latem, kiedy bób jest świeży i łatwo dostępny. W tym czasie pomidory również są soczyste i pełne smaku. Jeśli jednak nie będziesz mieć świeżych warzyw, puszka pomidorów jest równie dobrym pomysłem.
Przepis na bób w pomidorach jest naprawdę prosty. Zacznij od ugotowania go al dente. Dzięki temu zachowa swój kształt i będzie miał przyjemną konsystencję podczas jedzenia. Nie rozpadnie się też podczas dalszego duszenia w sosie. Wystarczy 10-15 minut w osolonej wodzie. Jeśli używasz młodego bobu, możesz śmiało zostawić go w skórce - jest miękka i delikatna. Starszy bób warto obrać po przestudzeniu, bo skórka może być gorzkawa.
Kolejny etap to przygotowanie sosu pomidorowego do bobu. Najpierw zeszklij cebulę, najlepiej na małym ogniu z odrobiną soli. Nie przypali się, tylko wydobędzie się z niej lekko słodki smak. Dodaj do niej czosnek przeciśnięty przez praskę. Harrisa, kumin i słodka papryka to przyprawy, które najlepiej uwalniają aromat pod wpływem ciepła. Dodaj je tuż po czosnku, jeszcze zanim wlejesz pomidory. Krótko przesmaż. Na pewno poczujesz, jak przyprawy zaczną intensywnie pachnieć. To znak, że już możesz dodać pomidory.
Gdy sos pomidorowy zgęstnieje, dodaj bób i delikatnie wymieszaj, by nie uszkodzić ziaren. Gotuj całość tylko 2-3 minuty, aby smaki się połączyły, a bób nie straci swojej konsystencji. Na koniec dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem do smaku.
Bób w sosie pomidorowym to dość uniwersalne danie. Możesz je podawać np. zamiast tradycyjnego leczo. Świetnie smakuje z kromką żytniego chleba, pitą, podpłomykiem czy grzanką czosnkową. Jeśli chcesz z niego zrobić bardziej uroczystą kolację, podaj w głębokim półmisku z odrobiną oliwy, świeżej kolendry albo natki pietruszki. W takiej wersji wygląda efektownie.
Jeśli chcesz przygotować z bobu pełne danie obiadowe, podaj go z porcją kaszy jaglanej, pęczaku, komosy ryżowej albo ryżu basmati. Te dodatki chłoną sos i sprawiają, że całość jest bardziej sycąca. Bób w pomidorach świetnie sprawdza się również jako roślinny dodatek do karkówki, szaszłyków, grillowanych kiełbasek czy pieczonego kurczaka.
Jeśli zostanie ci porcja bobu w sosie pomidorowym, spakuj go do lunchboxa i zabierz ze sobą na uczelnię, do pracy lub na wyjazd.
Jeśli chcesz wzbogacić danie o słone smaki, dodaj pokruszony ser feta bezpośrednio na talerz. Możesz też przygotować bób w pomidorach w wersji podobnej do domowej szakszuki. Na koniec wbij jajka, przykryj patelnię i gotuj, aż białka się zetną. Dodając ugotowaną ciecierzycę lub zieloną soczewicę, otrzymasz z kolei bardziej sycącą, roślinną wersję dania. Do bobu w pomidorach pasują również papryka czerwona, bakłażan, cukinia i marchewka. Każde z tych warzyw doda smaku i sprawi, że danie stanie się bardziej kolorowe.
W dawnych czasach kiedy nie było jeszcze supermarketów, a warzywa nie były og...
Odsłon: 52101
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 148
W dawnych czasach kiedy nie było jeszcze supermarketów, a warzywa nie były og...
Odsłon: 52101
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 148
Składniki
Bób obgotuj przez 10-15 minut w osolonej wodzie - tylko na tyle, aby był al dente. Młodego bobu nie musisz obierać ze skórek, ten starszy obierz po ugotowaniu.
Gdy bób się gotuje, przygotuj sos pomidorowy. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, a następnie zrumień na niej drobno pokrojoną cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, harrisę, kumin oraz paprykę.
Po około 30 sekundach dodaj puszkę pomidorów. Jeśli używasz świeżych pomidorów, wcześniej obierz je ze skórki i pokrój w kostkę. Całość smaż do momentu aż pomidory się rozpadną i powstanie z nich sos. W razie potrzeby dodaj niedużą ilość wody.
Na samym końcu dodaj obgotowany bób, dopraw całość solą i pieprzem do smaku i gotuj jeszcze 2-3 minuty, mieszając od czasu do czasu. Bób w pomidorach najlepiej smakuje na ciepło, ale może zostać podany także jako przekąska na zimno.