Do góry

Przekąski Przepis na:

Brokuł w cieście z dipem czosnkowo-serowym

Brokuł w cieście z dipem czosnkowo-serowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 179 Ocena: 830

Dodano:

Odsłon: 1059

Smażony brokuł w cieście, najlepiej smakuje z dipem o smaku świeżego czosnku i sera ementaler.

Składniki

  • Brokuł 500 g
  • Jajko kurze 2 szt.
  • Mąka pszenna 1 szklanka
  • Mleko 1/4 szklanki
  • Sól
  • Olej do smażenia
  • Jogurt typu greckiego 3 pełne łyżki
  • Musztarda sarepska 1 łyżeczka
  • Czosnek 1 ząbek
  • Ser topiony ementaler 5 dkg
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Brokuł w cieście z dipem czosnkowo-serowym

Przygotowanie

  1. Brokuł podzielić na różyczki, umyć i osuszyć.

  2. Jajka, mąkę, mleko i 1/4 łyżeczki soli roztrzepać. Ciasto powinno być gęste i jednolite.

  3. Do garnka wlać olej. Powinien przykrywać dno do wysokości około 2 cm. Olej rozgrzać do takiej temperatury, aby wrzucona kropla ciasta przygotowanego w poprzednim etapie zaczęła się od razu smażyć. Różyczki brokułu maczać w cieście, tak jak jest to pokazane na zdjęciu. Ta różyczka jest już przygotowana do smażenia :)

  4. Brokuły smażyć na oleju na złoty kolor, obracając je co jakiś czas i uważając, aby się nie przypaliły.

  5. Usmażone różyczki odsączyć na ręczniku papierowym.

  6. Jogurt, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, ser topiony i sól do smaku dokładnie wymieszać, aż do uzyskania dipu o aksamitnej konsystencji.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń