Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przekąska, którą dziś proponuję jest bardzo prosta i szybka do przygotowania. Doskonale nadaje się na imprezę do podania w ramach ciepłego i sytego dania. Wyśmienicie smakuje z musztardą oraz ketchupem bądź różnymi sosami np. czosnkowym, majonezowym czy tatarskim. Puszysta bułeczka, a w środku ciągnący się ser – niebo w gębie!
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 104212
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2028
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5896
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5895
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 104212
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2028
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5896
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5895
Składniki
Zaczynamy od przygotowania rozczynu drożdżowego. Ciepłe (nie gorące!) mleko z dodatkiem cukru mieszamy z drożdżami. Miskę z rozczynem odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. Po upływie danego czasu dodajemy mąkę, oliwę, przyprawy, wbijamy jajko i mieszamy składniki. Jeszcze raz ciasto wędruje w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
Kiedy minie 25 minut wykładamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy ręcznie. Powinno być miękkie i puszyste. Formujemy kulę, z której odrywamy po kawałku wielkości małej piąstki (średnica ok. 5 cm) i rozpłaszczamy dłonią. W środek każdego kawałka wkładamy plaster sera, na nim układamy parówkę, po czym zwijamy ciasto w rulon. Następnie dokładnie zlepiamy ciasto, by podczas pieczenia bułeczek nie wypłynął z nich rozpuszczony ser.
Bułeczki układamy na blaszce posmarowanej uprzednio tłuszczem i posypanej mąką. Z wierzchu smarujemy bułki białkiem i posypujemy makiem. Blaszkę wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni C) na pół godziny. Gotowe!
A tak wygląda efekt końcowy. :) Więcej zdjęć znajdziecie na moim blogu. Pozdrawiam!
Smacznego!