Do góry

Przekąski Przepis na:

Bułeczki drożdżowe z parówkami i serem

Bułeczki drożdżowe z parówkami i serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 1666

Dodano:

Odsłon: 4098

Przekąska, którą dziś proponuję jest bardzo prosta i szybka do przygotowania. Doskonale nadaje się na imprezę do podania w ramach ciepłego i sytego dania. Wyśmienicie smakuje z musztardą oraz ketchupem bądź różnymi sosami np. czosnkowym, majonezowym czy tatarskim. Puszysta bułeczka, a w środku ciągnący się ser – niebo w gębie!

Składniki

  • ciasto drożdżowe
  • ½ kg mąki + mąka do podsypania
  • 1 opakowanie drożdży instant
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 jajko + białko z 1 jajka do posmarowania bułek
  • 1 łyżka cukru
  • ½ szklanki ciepłego mleka
  • przyprawy: sól, pieprz, sproszkowane chili, majeranek, zioła prowansalskie
  • dodatki
  • ser mozarella/gouda
  • 1 opakowanie parówek drobiowych (u mnie Morliny)
  • mak do posypania wierzchu bułek/ może być sezam
  • tłuszcz do posmarowania formy
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Bułeczki drożdżowe z parówkami i serem

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od przygotowania rozczynu drożdżowego. Ciepłe (nie gorące!) mleko z dodatkiem cukru mieszamy z drożdżami. Miskę z rozczynem odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. Po upływie danego czasu dodajemy mąkę, oliwę, przyprawy, wbijamy jajko i mieszamy składniki. Jeszcze raz ciasto wędruje w ciepłe miejsce, aby wyrosło.

  2. Kiedy minie 25 minut wykładamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy ręcznie. Powinno być miękkie i puszyste. Formujemy kulę, z której odrywamy po kawałku wielkości małej piąstki (średnica ok. 5 cm) i rozpłaszczamy dłonią. W środek każdego kawałka wkładamy plaster sera, na nim układamy parówkę, po czym zwijamy ciasto w rulon. Następnie dokładnie zlepiamy ciasto, by podczas pieczenia bułeczek nie wypłynął z nich rozpuszczony ser.

  3. Bułeczki układamy na blaszce posmarowanej uprzednio tłuszczem i posypanej mąką. Z wierzchu smarujemy bułki białkiem i posypujemy makiem. Blaszkę wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni C) na pół godziny. Gotowe!

  4. A tak wygląda efekt końcowy. :) Więcej zdjęć znajdziecie na moim blogu. Pozdrawiam!

  5. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

pszczolek 23 maja 2014 wszystko fajnie ale chyba jest błąd w przepisie bo mi ciasto wyszło jak kawałek gliny ;/

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń