Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, miękkie i puszyste bułeczki drożdżowe z nadzieniem z pieczarek, szynki,pomidorów i sera żółtego
Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4349
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 1086
Polecam.
Odsłon: 600
Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4349
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 1086
Polecam.
Odsłon: 600
Składniki
Mleko lekko podgrzać. W miseczce wymieszać drożdże z łyżeczką cukru, 1 łyżką mąki i 3 łyżkami ciepłego mleka. Odstwić na 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajko i żółtka umieścić w misce, wymieszać. W dużej misce umieścić mąkę, dodać sól i wymieszać. Masło rozpuścić i lekko przestudzić. Do mąki dodać rozczyn, ciepłe mleko, żółtka -wymieszać, dodać masło i olej, zmieszać i następnie wyrobić ciasto – ok 10-15 minut, żeby było gładkie i odchodziło od miski i rąk. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30-40 minut.
Przygotować nadzienie: Cebulę posiekać, pieczarki i szynkę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę ok 5 minut aż zmięknie, dodać pieczarki, smażyć aż puszczą wodę i trochę odparują. Dodać szynkę, przecier pomidorowy, sól i oregano, wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Ser zetrzeć na tarce, wymieszać z przestudzonym farszem.
Ciasto podzielić na 10 porcji. Wziąć kawałek ciasta, rozpłaszczyć w ręce, nałożyć nadzienie, zamknąć i uformować bułeczkę. Odkładać złączeniem do doły na wysmarowaną masłem na dużą blachę, zachowując odstępy – można też upiec tak jak na zdjęciu w dużej, w formie na tartę. Odstawić bułki do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20-30 minut. Mleko wymieszać z żółtkiem – nasmarować każdą bułkę za pomocą pędzelka, posypać parmezanem. Piec 25-30 minut w 180 stopniach