Do góry

Przekąski Przepis na:

Bułeczki drożdżowe z pieczarkowym nadzieniem

Bułeczki drożdżowe z pieczarkowym nadzieniem

Autor:

Przepisów i artykułów: 232 Ocena: 2671

Dodano:

Odsłon: 2600

Pyszne, miękkie i puszyste bułeczki drożdżowe z nadzieniem z pieczarek, szynki,pomidorów i sera żółtego

Składniki

  • CIASTO
  • 1 szklanka mleka + 3 łyżki
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 80 g masła
  • 2 łyżki oleju
  • 500 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • NADZIENIE
  • 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 100 g szynki
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 100 g żółtego sera
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta soli
  • NA WIERZCH
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka
  • garść nasion sezamu
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. Mleko lekko podgrzać.
    W miseczce wymieszać drożdże z łyżeczką cukru, 1 łyżką mąki i 3 łyżkami ciepłego mleka. Odstwić na 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Jajko i żółtka umieścić w misce, wymieszać.
    W dużej misce umieścić mąkę, dodać sól i wymieszać.
    Masło rozpuścić i lekko przestudzić.
    Do mąki dodać rozczyn, ciepłe mleko, żółtka -wymieszać, dodać masło i olej, zmieszać i następnie wyrobić ciasto – ok 10-15 minut, żeby było gładkie i odchodziło od miski i rąk.
    Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30-40 minut.

  2. Przygotować nadzienie:
    Cebulę posiekać, pieczarki i szynkę pokroić w drobną kostkę.
    Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę ok 5 minut aż zmięknie, dodać pieczarki, smażyć aż puszczą wodę i trochę odparują. Dodać szynkę, przecier pomidorowy, sól i oregano, wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
    Ser zetrzeć na tarce, wymieszać z przestudzonym farszem.

  3. Ciasto podzielić na 10 porcji.
    Wziąć kawałek ciasta, rozpłaszczyć w ręce, nałożyć nadzienie, zamknąć i uformować bułeczkę.
    Odkładać złączeniem do doły na wysmarowaną masłem na dużą blachę, zachowując odstępy – można też upiec tak jak na zdjęciu w dużej, w formie na tartę. Odstawić bułki do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20-30 minut.
    Mleko wymieszać z żółtkiem – nasmarować każdą bułkę za pomocą pędzelka, posypać parmezanem.
    Piec 25-30 minut w 180 stopniach

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń