Do góry

Przekąski Przepis na:

Bułeczki nadziewane kurczakiem z warzywami

Bułeczki nadziewane kurczakiem z warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 322 Ocena: 6153

Dodano:

Odsłon: 1185

Poczatkowo mial to byc tylko recykling resztek gotowanego kurczaka. Wyszly tak smaczne buleczki, ze naleza teraz do naszych ulubionych form pieczywa, na kolacje lub jako przekaska w miedzyczasie.

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 1 duże jajko
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżeczka soli
  • sezam
  • NADZIENIE:
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 zielona część dymki
  • 1 szklanka mięsa gotowanego kurczaka
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • przyprawy (sól, pieprz, płatki chili, natka pietruszki, kurkuma)
  • 1 szklanka startego sera
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Bułeczki nadziewane kurczakiem z warzywami

Przygotowanie

  1. Do duzej miski wlozyc skladniki ciasta (odlozyc 1 lyzke rozbitego i utrzepanego jajka) i mieszac do powstania gladkiego ciasta przez ok. 5-8 minut lub wyrabiac mikserem przez 3-4 minuty.
    Przykryc ciasto i odsatwic do cieplego miejsca na 60-90 minut.

  2. W miedzyczasie przygotowac nadzienie. Podsmazyc cebule, dodac pokrojona w drobne slupki marchewke i posiekana dymke, krótko zamieszac i dodać pokrojonego na drobne kawalki gotowanego kurczaka. Wymieszac, dodac make, wlac mleko, wszystko jeszcze raz dokladnie wymieszac i gotowac na srednim ogniu, az mleko wyparuje. Odstawic do wystygniecia.

  3. Wyjac ciasto z miski, posypac maka i uformowac kule. Podzielic kule na 10 równych czesci, uformowac male kulki i wywalkowac do uzyskania owalnych platów. Na kazdy plat nalozyc lyzke nadzienia i posypac tartym serem. Zawinac w ten sam sposób jak sajgonki lub krokiety. Wlozyc do formy do pieczenia lub ulozyc na blasze do pieczenia i odstawic przykryte na 30 min. do cieplego miejsca. Nastepnie wysmarowac wierzch kazdej bulki odlozonym roztrzepanym jajkiem i posypac wg. uznania np. sezamem lub posiekana pietruszka.
    Piec przez 25-30 minut w temp. 180° C lub 20 minut w termoobiegu 160° C.

  4. Najlepiej smakuja na cieplo, a biorac pod uwage nadzienie, najlepiej spozyc tego samego dnia.

  5. Jezeli chcemy je przechowywac dluzej, najlepiej zamrozic w torebce plastikowej, w ten sposób mozna je przechowac przez miesiac, a nastepnie odmrazac w pokojowej temperaturze i ponownie krótko podgrzac w piekarniku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń