Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Poczatkowo mial to byc tylko recykling resztek gotowanego kurczaka. Wyszly tak smaczne buleczki, ze naleza teraz do naszych ulubionych form pieczywa, na kolacje lub jako przekaska w miedzyczasie.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1791
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 44
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1791
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 44
Składniki
Do duzej miski wlozyc skladniki ciasta (odlozyc 1 lyzke rozbitego i utrzepanego jajka) i mieszac do powstania gladkiego ciasta przez ok. 5-8 minut lub wyrabiac mikserem przez 3-4 minuty. Przykryc ciasto i odsatwic do cieplego miejsca na 60-90 minut.
W miedzyczasie przygotowac nadzienie. Podsmazyc cebule, dodac pokrojona w drobne slupki marchewke i posiekana dymke, krótko zamieszac i dodać pokrojonego na drobne kawalki gotowanego kurczaka. Wymieszac, dodac make, wlac mleko, wszystko jeszcze raz dokladnie wymieszac i gotowac na srednim ogniu, az mleko wyparuje. Odstawic do wystygniecia.
Wyjac ciasto z miski, posypac maka i uformowac kule. Podzielic kule na 10 równych czesci, uformowac male kulki i wywalkowac do uzyskania owalnych platów. Na kazdy plat nalozyc lyzke nadzienia i posypac tartym serem. Zawinac w ten sam sposób jak sajgonki lub krokiety. Wlozyc do formy do pieczenia lub ulozyc na blasze do pieczenia i odstawic przykryte na 30 min. do cieplego miejsca. Nastepnie wysmarowac wierzch kazdej bulki odlozonym roztrzepanym jajkiem i posypac wg. uznania np. sezamem lub posiekana pietruszka. Piec przez 25-30 minut w temp. 180° C lub 20 minut w termoobiegu 160° C.
Najlepiej smakuja na cieplo, a biorac pod uwage nadzienie, najlepiej spozyc tego samego dnia.
Jezeli chcemy je przechowywac dluzej, najlepiej zamrozic w torebce plastikowej, w ten sposób mozna je przechowac przez miesiac, a nastepnie odmrazac w pokojowej temperaturze i ponownie krótko podgrzac w piekarniku.