Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tymi bułeczkami świetnie jest się podzielić! Przepis oparty jest na pomyśle na bułeczki czosnkowe, który podpatrzyłem kiedyś w Internecie. Oryginalny sposób zakładał użycie parmezanu zarówno wewnątrz, jak i na wierzchu bułeczek. Proponuję zaszaleć, i zamiast parmezanu użyć pieczonego, rozpływającego się Camemberta. Obowiązkowa przekąska na posiadówkę!
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...
Odsłon: 2891
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...
Odsłon: 2891
Składniki
Przygotuj zaczyn. Podgrzej kefir do temperatury ciała. Dodaj drożdże, cukier i rozpuszczone masło; odstaw w ciepłe miejsce.
Do mąki dodaj sól i przemieszaj.
Wlej zaczyn do mąki. Wymieszaj drewnianą łyżką do połączenia składników.
Wyrabiaj ciasto najpierw w misce, a następnie na blacie do momentu, aż będzie elastyczne. (Około 15 minut).
Odstaw pod przykryciem w ciepłe, suche miejsce, do wyrośnięcia, na godzinę.
Po godzinie wyciągnij ciasto na blat i przez chwilę wyrabiaj. Odstaw na kolejne pół godziny.
Przygotuj nadzienie. Do masła dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną pietruszkę, pieprz i pikantną paprykę. Dokładnie wymieszaj. Uzyskasz gęstą pastę.
Wyłóż ciasto na blat i rozwałkuj je na prostokąt grubości około 1-1.5 centymetra. Postaraj się, by prostokąt był jak najrówniejszy; ułatwi to formowanie bułeczek.
Ciasto posmaruj nadzieniem, zostawiając czysty pasek przy jednej z dłuższych krawędzi szerokości około 2 centymetrów.
Zwiń ciasto w rulon. Ułóż go łączeniem do dołu i podziel na 8 równych części.
Na środku blaszki, w którzy upieczesz bułeczki umieść Camembert. Zamknięte od dołu bułeczki ułóż wokół sera.
Roztrzep żółtko z 2 łyżkami mleka. Posmaruj nim wierzch bułeczek.
Piecz przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200oC (grzanie góra-dół), lub 180oC z termoobiegiem, do uzyskania złotego koloru. Po wyjęciu z piekarnika odstaw na 5 minut do przestygnięcia.
Smacznego!