Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz oryginalnego pomysłu na kolację lub przekąskę? Wypróbuj przepisu na buły nowosądeckie. Aksamitne gniazdko z ciasta skrywa w sobie aromatyczny, mięsny farsz.
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3063
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 134
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 58
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 70
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 67
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3063
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 134
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 58
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 70
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 67
Składniki
Cebule obierz i posiekaj. Mięso umieść w misce, dopraw do smaku solą i pieprzem, a także wcześniej posiekaną natką pietruszki. Cebulkę zeszklij na maśle na patelni i dodaj do mięsa. Wymieszaj wszystko i odstaw do lodówki na godzinę.
Przygotuj ciasto. W tym celu rozpuść drożdże i cukier w lekko podgrzanym mleku. Odstaw wszystko na 5-10 minut. Jajko roztrzep i wlej do miski. Dodaj przesianą mąkę z solą, olej i ugniataj do połączenia składników. Ciasto powinno być dość miękkie. Przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia – powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto podziel na 10-12 równych kulek. Każdą z nich podsyp mąką i rozklep na placek. Na środku każdego z nich umieść kulkę z mięsa. Boki placka zbierz w harmonijkę, tworząc mały otwór pośrodku, przez co placek będzie przypominał gniazdko z nadzieniem. Lekko dociśnij placek, by wypuścić z niego powietrze.
Na nieprzywierającej patelni podgrzej olej. Umieść 3-4 placki na raz w gorącym oleju, otworem do dołu. Nie przepełniaj patelni, bowiem placki będą rosnąć podczas smażenia. Zmniejsz ogień i smaż każdy z nich na rumiany kolor. Odwróć bułę na drugą stronę i smaż kolejnych kilka minut do zarumienienia. Gotowe buły przełóż z patelni na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
Buły nowosądeckie podawaj na ciepło w akompaniamencie kwaśnej śmietany lub sosu czosnkowego.