Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Burek to bałkański placek z ciasta filo, w którym znajduje się farsz z mięsa mielonego i ziemniaków. Choć jego wykonanie z pewnością jest pracochłonne i dość trudne, to warto spróbować tego dania.
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1367
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 136
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 57
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1367
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 136
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 57
Składniki
Przygotuj ciasto. W dużej misce wymieszaj mąkę, sól i olej. Zacznij zagniatać ciasto, dodając po trochu wody. Wyrabiaj przez 2-3 minuty do połączenia składników. Następnie przez 10-15 minut intensywnie wyrabiaj ciasto w misce lub na stolnicy. Jeśli masa będzie zbyt mokra, dodaj odrobinę mąki. Ciasto posmaruj dokładnie olejem i odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok. 60 minut. Podziel masę na 3 części. Oprósz je lekko mąką i ugniataj przez 2-3 minuty. Ponownie każdą z nich posmaruj olejem i owiń ręcznikiem kuchennym. Odstaw je na 15 minut. Po tym czasie każdą z kulek rozwałkuj na placki o średnicy ok. 25 cm. Ponownie posmaruj je olejem i przykryj folią spożywczą. Pozostaw na 15 minut. Bardzo delikatnie rozciągnij ciasto na grubość papieru, w razie potrzeby smarując je odrobiną oleju. Odetnij grubsze końcówki masy.
Przygotuj farsz. W misce wymieszaj ze sobą: mięso mielone, starte ziemniaki i drobno posiekaną cebulę. Dopraw do smaku i dodaj odrobinę wody oraz oleju.
Przygotuj burek. Z każdego placka wytnij możliwie duży prostokąt. Na jednym brzegu rozłóż cienki pasek farszu i zwiń go w roladkę, do momentu dojścia do ok. 1/3 wysokości prostokąta. Odetnij rulonik i powtórz czynność na pozostałego ciasta. Z każdego placka powinno się uzyskać trzy cienkie paski ciasta wypełnione farszem.
Upiecz ciasto. Formę natłuść olejem. Z przygotowanych ruloników uformuj ciasnego ślimaka. Posmaruj ciasto olejem i posyp sezamem. Burek piecz przez 10-15 minut w temperaturze 220 st. Celsjusza. Następnie zmniejsz temperaturę do 200 st. Celsjusza i piecz przez kolejne 15 minut.
Przygotuj polewę. Rozpuść masło w wodzie i wymieszaj. Obficie spryskaj ciasto mieszanką i piecz przez następne 3-5 minut. Burek wyjmij, przykryj go i odstaw na 20 minut. Podawaj na ciepło.