Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Efektowne i pyszne danie, które nie wymaga wiele pracy i czasu. Chrupiące ciasto świetnie komponuje się z delikatnym, lekko płynnym serkiem i słodkawą śliwką.
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10277
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2906
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2008
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 766
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10277
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2906
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2008
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 766
Składniki
Z ciasta francuskiego wyciąć dwa koła na tyle duże, by ciasto dało się nawinąć na serki, ale by nie zakryło ich w całości.
Każdy serek przeciąć wzdłuż na pół, na dolnej części ułożyć 1-2 suszone śliwki i przykryć górną częścią.
Serek ułożyć na wyciętym kole, brzegi ciasta zawinąć na górę i zlepić, dociskając palcami.
Z reszty ciasta wyciąć podłużne, wąskie paski i ułożyć z nich kratkę na wierzchu serków.
Na koniec posmarować kratkę rozmąconym żółtkiem.
Zapiekać serki w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 30-35 minut, do zrumienienia wierzchu. Polecam podawać danie z zieloną sałatą lub rukolą.