Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Efektowne i pyszne danie, które nie wymaga wiele pracy i czasu. Chrupiące ciasto świetnie komponuje się z delikatnym, lekko płynnym serkiem i słodkawą śliwką.
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30895
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3628
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 4163
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1127
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30895
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3628
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 4163
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1127
Składniki
Z ciasta francuskiego wyciąć dwa koła na tyle duże, by ciasto dało się nawinąć na serki, ale by nie zakryło ich w całości.
Każdy serek przeciąć wzdłuż na pół, na dolnej części ułożyć 1-2 suszone śliwki i przykryć górną częścią.
Serek ułożyć na wyciętym kole, brzegi ciasta zawinąć na górę i zlepić, dociskając palcami.
Z reszty ciasta wyciąć podłużne, wąskie paski i ułożyć z nich kratkę na wierzchu serków.
Na koniec posmarować kratkę rozmąconym żółtkiem.
Zapiekać serki w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 30-35 minut, do zrumienienia wierzchu. Polecam podawać danie z zieloną sałatą lub rukolą.