Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Efektowne i pyszne danie, które nie wymaga wiele pracy i czasu. Chrupiące ciasto świetnie komponuje się z delikatnym, lekko płynnym serkiem i słodkawą śliwką.
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4290
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2573
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 3370
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11244
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4290
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2573
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 3370
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11244
Składniki
Z ciasta francuskiego wyciąć dwa koła na tyle duże, by ciasto dało się nawinąć na serki, ale by nie zakryło ich w całości.
Każdy serek przeciąć wzdłuż na pół, na dolnej części ułożyć 1-2 suszone śliwki i przykryć górną częścią.
Serek ułożyć na wyciętym kole, brzegi ciasta zawinąć na górę i zlepić, dociskając palcami.
Z reszty ciasta wyciąć podłużne, wąskie paski i ułożyć z nich kratkę na wierzchu serków.
Na koniec posmarować kratkę rozmąconym żółtkiem.
Zapiekać serki w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 30-35 minut, do zrumienienia wierzchu. Polecam podawać danie z zieloną sałatą lub rukolą.