Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Carpaccio z buraka to jedno z moich ulubionych dań. Najważniejsze w tej potrawie jest dla mnie to, że jest prosta i nie przekombinowana. Dzięki pieczeniu buraki zyskują niesamowitego aromatu, a smak jest dodatkowo podkreślony. Wystarczy dodać dobry ser wraz z oliwą z oliwek i zyskujemy fenomenalną i elegancką przystawkę.
Buraki dokładnie myjemy i owijamy szczelnie folią aluminiową. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 165°C i pieczemy około godziny, aż będą miękkie. Najłatwiej jest to sprawdzić za pomocą patyczka do szaszłyków, jeśli patyczek wbija się łatwo w buraka to znaczy, że są gotowe. Upieczone rozwijamy z folii i pozostawiamy do wystudzenia. Zimne buraczki obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Najlepiej wykorzystać do tego tarkę/mandolinę taką jak do krojenia ogórków na mizerię.
Pokrojone buraczki układamy na talerzu, skrapiamy oliwą z oliwek, oprószamy świeżo mielonym pieprzem i startym na drobnych oczkach serem. Przystawkę możemy udekorować np. rukolą.
Smacznego ;)
Buraki czerwone to jedno z najzdrowszych warzyw, a ta sałatka jest najprostsz...
Odsłon: 9116
Zakwas z buraków, czyli przepis na idealny zakwas buraczany. Wypróbuj prosty...
Odsłon: 1045
Carpaccio to tradycyjna, włoska przystawka. Tradycyjnie jest wykonana z surow...
Odsłon: 1581
CALZONE to nic innego jak ciasto drożdżowe nadziewane pysznym mięsnym farszem.
Odsłon: 136
Lekki, smaczny deser na letnie popołudnie. Bez cukru, z pysznych polskich tr...
Odsłon: 126
Przepyszny deser bez pieczenia z efektem ombre - w dodatku w wersji mało kalo...
Odsłon: 93
Są takie dni w lecie, kiedy ostatnią rzeczą jaką chcesz zrobić to włączenie p...
Odsłon: 115
To niezwykle prosty i smaczny deser. Orzeźwiające pomarańcze doskonale kompon...
Odsłon: 33
Kruche ciastka przełożone lekkim, puszystym kremem truskawkowym zefir smakują...
Odsłon: 48
CALZONE to nic innego jak ciasto drożdżowe nadziewane pysznym mięsnym farszem.
Odsłon: 136
Lekki, smaczny deser na letnie popołudnie. Bez cukru, z pysznych polskich tr...
Odsłon: 126
Przepyszny deser bez pieczenia z efektem ombre - w dodatku w wersji mało kalo...
Odsłon: 93
Są takie dni w lecie, kiedy ostatnią rzeczą jaką chcesz zrobić to włączenie p...
Odsłon: 115
To niezwykle prosty i smaczny deser. Orzeźwiające pomarańcze doskonale kompon...
Odsłon: 33
Kruche ciastka przełożone lekkim, puszystym kremem truskawkowym zefir smakują...
Odsłon: 48
Składniki
Buraki dokładnie myjemy i owijamy szczelnie folią aluminiową. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 165°C i pieczemy około godziny, aż będą miękkie. Najłatwiej jest to sprawdzić za pomocą patyczka do szaszłyków, jeśli patyczek wbija się łatwo w buraka to znaczy, że są gotowe. Upieczone rozwijamy z folii i pozostawiamy do wystudzenia. Zimne buraczki obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Najlepiej wykorzystać do tego tarkę/mandolinę taką jak do krojenia ogórków na mizerię.
Pokrojone buraczki układamy na talerzu, skrapiamy oliwą z oliwek, oprószamy świeżo mielonym pieprzem i startym na drobnych oczkach serem. Przystawkę możemy udekorować np. rukolą. Smacznego ;)
Przepisy Przekąski
Przekąski
Nadziewane kwiaty cukinii
Przekąski
Carpaccio z buraka
Przekąski
Smażone kwiaty cukinii
Przekąski
Duszona cukinia z marchewką i pomidorami
Nadziewane kwiaty cukinii
Cukiniowych wariacji na placki, pasztety i inne rarytasy jest mnóstwo. Jednak...
Odsłon: 7004
Carpaccio z buraka
Dzisiaj coś lekkiego ale bardzo smacznego i dającego kolorytu na przyjęciu.
Odsłon: 254