Do góry

Przekąski Przepis na:

Carpaccio z kolorowych buraków

Carpaccio z kolorowych buraków

Autor:

Przepisów i artykułów: 289 Ocena: 5523

Dodano:

Odsłon: 3167

Warzywna wersja carpaccio jest równie smaczna jak oryginal. W tym wypadku jest to danie z kolorowych buraków (czerwonych i zóltych) ale tylko z czerwonych smakuje równie wysmienicie. Do tego sos karmelowo-pomaranczowy i buraczany twarozek.

Składniki

  • 2 czerwone buraki
  • 2 żółte buraki
  • sól morska
  • cukier
  • SOS:
  • 1 łyżka cukru
  • 5 łyżek wytrawnego białego wina
  • 100 ml soku pomarańczowego
  • 1 kapsułka kardamonu
  • 1 goździk
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 1 pomarańcza
  • sól morska
  • TWARÓG BURACZANY:
  • 1/4 buraka
  • 200 g twarogu
  • 1 łyżeczka oleju lnianego
  • sól morska
  • pieprz
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Buraki obrac i zetrzec osobno na bardzo cienkie plastry, posypac sola morska i cukrem i odstawic na 20 minut.
    Obrac pomarańcze i wyciac filety miedzy poszczególnymi skórkami i pokroic je na mniejsze kawalki.
    Obrac cwiartke buraka i zetrzec na drobnej tarce, wymieszac z twarogiem i doprawic olejem lnianym, sola i pieprzem.

  2. W malej patelni karmelizowac cukier, zalac winem i mieszac, az stwardnialy cukier sie rozpusci.
    Dodac sok pomaranczowy, kardamon i gozdziki, gotowac przez kilka minut nastepnie wylowic przyprawy. Sos wlac do wysokiego naczynia i dodawac stopniowo oliwe z oliwek mieszajac za pomoca recznego blendera.
    Kawalki pomaranczy wymieszac z sosem i doprawic sola morska.
    Ulozyc marynowane plastry buraków na przemian na talerzach, zalac plynem i dekorowac rzezucha lub innymi ziolami.

  3. Carpaccio podawac z twarogiem buraczanym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń