Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Carpaccio z macek ośmiornicy i kalmara to pyszna i elegancka przystawka. Zarówno ośmiornica jak i kalmar są delikatne w smaku, więc idealnie komponują się z sosem winegret.
siatka wędliniarska, naczynie żaroodporne
Macki ośmiornicy wkładamy do tuby kałamarnicy. Tak nafaszerowaną kałamarnicę przekładamy do siatki wędliniarskiej.
Na dnie naczynia żaroodpornego wkładamy liście laurowe i wlewamy sos mirin. Kałamarnicę posypujemy solą ziołową i przekładamy do naczynia. Naczynie przykrywamy, wstawiamy do parowaru. Gotujemy na parze przez 40 minut. Zostawiamy do ostudzenia. Ostudzone zawiniątko wstawiamy do lodówki, żeby dobrze zastygło.
Kałamarnicę wyjmujemy z siatki i kroimy ostrym nożem w cienkie plastry. Układamy na półmisku. Ozdabiamy listkami szpinaku, koperkiem i cebulkami. Składniki sosu mieszamy i skrapiamy nim carpaccio.
Porada: Tak przygotowana ośmiornica idealnie się kroi więc można ją podawać również na półmisku wędlin lub na półmisku z rybami. Tak przygotowana ośmiornica również wyśmienicie smakuje podana w kanapce zamiast tradycyjnej wędliny.
Delikatne i pyszne mięsko z polędwiczki , upieczone z warzywami , zniewala sm...
Odsłon: 12
Ciasto lekkie. Ładnie się prezentuje a jeszcze lepiej smakuje. SMACZNEGO
Odsłon: 17
Wśród wypieków sernik zapewne najbardziej jest znany, na różne sposoby przygo...
Odsłon: 242
Babeczki czekoladowe wafelkami, zostały wypełnione słodkościami, panna cottą...
Odsłon: 119
Kruche ciastka przełożone lekkim, puszystym kremem truskawkowym zefir smakują...
Odsłon: 249
Lekka sałatka z tuńczykiem to świetna propozycja na lunch, obiad lub kolację....
Odsłon: 98
Delikatne i pyszne mięsko z polędwiczki , upieczone z warzywami , zniewala sm...
Odsłon: 12
Ciasto lekkie. Ładnie się prezentuje a jeszcze lepiej smakuje. SMACZNEGO
Odsłon: 17
Wśród wypieków sernik zapewne najbardziej jest znany, na różne sposoby przygo...
Odsłon: 242
Babeczki czekoladowe wafelkami, zostały wypełnione słodkościami, panna cottą...
Odsłon: 119
Kruche ciastka przełożone lekkim, puszystym kremem truskawkowym zefir smakują...
Odsłon: 249
Lekka sałatka z tuńczykiem to świetna propozycja na lunch, obiad lub kolację....
Odsłon: 98
Składniki
Macki ośmiornicy wkładamy do tuby kałamarnicy. Tak nafaszerowaną kałamarnicę przekładamy do siatki wędliniarskiej.
Na dnie naczynia żaroodpornego wkładamy liście laurowe i wlewamy sos mirin. Kałamarnicę posypujemy solą ziołową i przekładamy do naczynia. Naczynie przykrywamy, wstawiamy do parowaru. Gotujemy na parze przez 40 minut. Zostawiamy do ostudzenia. Ostudzone zawiniątko wstawiamy do lodówki, żeby dobrze zastygło. Kałamarnicę wyjmujemy z siatki i kroimy ostrym nożem w cienkie plastry. Układamy na półmisku. Ozdabiamy listkami szpinaku, koperkiem i cebulkami. Składniki sosu mieszamy i skrapiamy nim carpaccio. Porada: Tak przygotowana ośmiornica idealnie się kroi więc można ją podawać również na półmisku wędlin lub na półmisku z rybami. Tak przygotowana ośmiornica również wyśmienicie smakuje podana w kanapce zamiast tradycyjnej wędliny.
Przepisy Przekąski
Przekąski
Oryginalny langosz
Przekąski
Nadziewane kwiaty cukinii
Przekąski
Carpaccio z buraka
Przekąski
Smażone kwiaty cukinii
Oryginalny langosz
Langosz to specjalność kuchni węgierskiej. Na Węgrzech sprzedawany jest jako...
Odsłon: 4136
Nadziewane kwiaty cukinii
Cukiniowych wariacji na placki, pasztety i inne rarytasy jest mnóstwo. Jednak...
Odsłon: 27605