Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Carpaccio z macek ośmiornicy i kalmara to pyszna i elegancka przystawka. Zarówno ośmiornica jak i kalmar są delikatne w smaku, więc idealnie komponują się z sosem winegret.
siatka wędliniarska, naczynie żaroodporne
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38429
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 1255
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38429
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 1255
Składniki
Macki ośmiornicy wkładamy do tuby kałamarnicy. Tak nafaszerowaną kałamarnicę przekładamy do siatki wędliniarskiej.
Na dnie naczynia żaroodpornego wkładamy liście laurowe i wlewamy sos mirin. Kałamarnicę posypujemy solą ziołową i przekładamy do naczynia. Naczynie przykrywamy, wstawiamy do parowaru. Gotujemy na parze przez 40 minut. Zostawiamy do ostudzenia. Ostudzone zawiniątko wstawiamy do lodówki, żeby dobrze zastygło. Kałamarnicę wyjmujemy z siatki i kroimy ostrym nożem w cienkie plastry. Układamy na półmisku. Ozdabiamy listkami szpinaku, koperkiem i cebulkami. Składniki sosu mieszamy i skrapiamy nim carpaccio. Porada: Tak przygotowana ośmiornica idealnie się kroi więc można ją podawać również na półmisku wędlin lub na półmisku z rybami. Tak przygotowana ośmiornica również wyśmienicie smakuje podana w kanapce zamiast tradycyjnej wędliny.