Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Carpaccio z macek ośmiornicy i kalmara to pyszna i elegancka przystawka. Zarówno ośmiornica jak i kalmar są delikatne w smaku, więc idealnie komponują się z sosem winegret.
siatka wędliniarska, naczynie żaroodporne
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118011
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8374
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3109
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2093
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1529
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118011
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8374
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3109
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2093
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1529
Składniki
Macki ośmiornicy wkładamy do tuby kałamarnicy. Tak nafaszerowaną kałamarnicę przekładamy do siatki wędliniarskiej.
Na dnie naczynia żaroodpornego wkładamy liście laurowe i wlewamy sos mirin. Kałamarnicę posypujemy solą ziołową i przekładamy do naczynia. Naczynie przykrywamy, wstawiamy do parowaru. Gotujemy na parze przez 40 minut. Zostawiamy do ostudzenia. Ostudzone zawiniątko wstawiamy do lodówki, żeby dobrze zastygło. Kałamarnicę wyjmujemy z siatki i kroimy ostrym nożem w cienkie plastry. Układamy na półmisku. Ozdabiamy listkami szpinaku, koperkiem i cebulkami. Składniki sosu mieszamy i skrapiamy nim carpaccio. Porada: Tak przygotowana ośmiornica idealnie się kroi więc można ją podawać również na półmisku wędlin lub na półmisku z rybami. Tak przygotowana ośmiornica również wyśmienicie smakuje podana w kanapce zamiast tradycyjnej wędliny.