Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cebulaczki to drożdżowe bułeczki nafaszerowane smażoną cebulą. Poniżej znajdziesz bazowy przepis na to danie. Możesz poeksperymentować z dodatkami do farszu, np. wzbogacić go o wędzony boczek, ser żółty czy ostrą paprykę.
Kotlety faszerowane szynką i serem to klasyczny przepis, który zachwyca swoim...
Odsłon: 3990
Kruche i mocno maślane ciasteczka kakaowe z kawałkami białej czekolady. Bardz...
Odsłon: 150
Rogaliki zrobione tylko z mąki i serka mascarpone. Dwa składniki, do tego ulu...
Odsłon: 587
Ciasto smakuje rewelacyjnie i pięknie wygląda. Masa jogurtowa zrobiona jest z...
Odsłon: 485
Kotlety faszerowane szynką i serem to klasyczny przepis, który zachwyca swoim...
Odsłon: 3990
Kruche i mocno maślane ciasteczka kakaowe z kawałkami białej czekolady. Bardz...
Odsłon: 150
Rogaliki zrobione tylko z mąki i serka mascarpone. Dwa składniki, do tego ulu...
Odsłon: 587
Ciasto smakuje rewelacyjnie i pięknie wygląda. Masa jogurtowa zrobiona jest z...
Odsłon: 485
Składniki
Rozkrusz drożdże do mleka. Dodaj cukier i łyżkę mąki. Wymieszaj dokładnie (do rozpuszczenia drożdży) i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce pod przykryciem z bawełnianej ściereczki.
Połącz w misce zaczyn drożdżowy z jednym jajkiem i solą. Stopniowo przesiej do niego mąkę, mieszając masę szpatułą. Dodaj masło. Zagnieć wszystkie składniki na jednolite, elastyczne ciasto – ręcznie lub mikserem z hakami.
Uformuj z ciasta kulę i przełóż ją do lekko natłuszczonej miski. Przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę – ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość.
Zagnieć ciasto ponownie i podziel na kulki wielkości małej mandarynki. Odłóż do dalszego wyrastania.
Pokrój drobno cebulę i zeszklij na maśle klarowanym. W trakcie smażenia dodaj cukier, dzięki któremu cebula lekko się skarmelizuje. Wówczas dodaj majeranek i roztarte w moździerzu ziele angielskie. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Rozwałkuj kulki wyrośniętego ciasta na placuszki. Na każdy nałóż porcję farszu. Zawiń brzegi placuszków tak, by zamknąć farsz w środku, pozostawiając jednak niewielki otwór. Ułóż cebulaczki (otworem do góry) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw jeszcze na kilkanaście minut w ciepłe miejsce.
Rozkłóć jajko i – silikonowym pędzelkiem – posmaruj nim z wierzchu cebulaczki. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 20-30 minut – aż cebulaczki się zarumienią. Podawaj gorące lub w temperaturze pokojowej.