Do góry

Przekąski Przepis na:

Cebularze i pizzerinki

Cebularze i pizzerinki

Autor:

Przepisów i artykułów: 61 Ocena: 603

Dodano:

Odsłon: 1179

domowe, drożdżowe bułeczki ;)

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki
  • 40g świeżych drożdży
  • 100ml jogurtu naturalnego
  • 3/4 szklanki wody
  • sól, cukier
  • jajko
  • olej
  • duża cebula
  • 3 łyżki maku
  • ser
  • keczup
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy do miski, robimy wgłębienie i rozkruszamy tam drożdże. Posypujemy je łyżeczką cukru, wlewamy ciepłą wodę i rozcieramy drożdże. Następnie dodajemy jogurt naturalny, solimy i zagniatamy ciasto. Na sam koniec polewamy łyżką oleju, zagniatamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  2. Cebulę kroimy w kostkę, obgotowujemy około 2-3 minuty, odcedzamy, solimy, dodajemy mak i łyżkę oleju. Ser ścieramy na tarce, na grubych oczkach.

  3. Gdy ciasto już wyrośnie, dzielimy je na 10 kawałków. Każdy z nich rozwałkowujemy na placek. Na cebularze wykładamy cebulę z makiem a pizzerinki smarujemy keczupem i posypujemy serem. Brzegi bułeczek smarujemy roztrzepanym jajkiem. Bułeczki zostawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut. Po podrośnięciu bułeczek, nagrzewamy piekarnik do 180°C i pieczemy je około 20 minut.
    Smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 01 grudnia 2017 Za dużo tych dobroci na dziś ;)
Na rano poproszę 5 sztuk, ew. 6, bo pies też musi coś zjeść xD
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń