Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ceviche to lekka sałatka z owoców morza, która wywodzi się z Peru. W oryginale surowe ryby zalewa się dużą ilością soku z cytrusów, jednak w tej wersji krewetki i tilapia zostały lekko obgotowane w wywarze z tabasco, dzięki czemu nabierają nieco pikantnego i wyrazistego smaku. Dodatek świeżych warzyw nadaje całości nie tylko świeżości, ale też chrupkości. Choć danie wymaga sporego czasu marynowania, to świetnie sprawdzi się jako przystawka, przekąska czy też lekki lunch. Spróbuj ceviche raz, a z pewnością będzie częściej pojawiać się w twoim menu.
Wspaniałe świąteczne danie.
Odsłon: 33
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 512
Sałatka z tofu z dodatkiem świeżych warzyw to prawdziwy rarytas dla każdego w...
Odsłon: 1147
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 260
Wspaniałe świąteczne danie.
Odsłon: 33
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 512
Sałatka z tofu z dodatkiem świeżych warzyw to prawdziwy rarytas dla każdego w...
Odsłon: 1147
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 260
Składniki
W garnku zagotuj tabasco, wodę i łyżeczkę soli.
Delikatnie obgotuj najpierw krewetki przez 30 sekund, a następnie rybę przez 30 sekund. Wyjmij je i całkowicie ostudź, a następnie posiekaj.
Czerwoną cebulę posiekaj, a ogórka pokrój w duże kawałki.
W misce wymieszaj sok z limonki i cytryny. Dodaj cebulę, ogórka, świeżą kolendrę i owoce morza.
Dopraw wszystko pieprzem i solą, a następnie bardzo dobrze wymieszaj, do całkowitego pokrycia wszystkich składników.
Ceviche odstaw na co najmniej 4 godziny do zamarynowania. Co ok. godzinę mieszaj całość, by smaki dobrze się połączyły.
Podawaj na zimno – samodzielnie lub z dodatkiem pieczywa.