Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ceviche to lekka sałatka z owoców morza, która wywodzi się z Peru. W oryginale surowe ryby zalewa się dużą ilością soku z cytrusów, jednak w tej wersji krewetki i tilapia zostały lekko obgotowane w wywarze z tabasco, dzięki czemu nabierają nieco pikantnego i wyrazistego smaku. Dodatek świeżych warzyw nadaje całości nie tylko świeżości, ale też chrupkości. Choć danie wymaga sporego czasu marynowania, to świetnie sprawdzi się jako przystawka, przekąska czy też lekki lunch. Spróbuj ceviche raz, a z pewnością będzie częściej pojawiać się w twoim menu.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 370
Onigiri, czyli japoński danie, które podbija cały świat. Ryż uformowany najcz...
Odsłon: 114
Przepis na te pierogi jest prosty i łatwy, a pierogi dobre nie tylko na święt...
Odsłon: 140
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 648
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 173
Malinowy Puch to ciasto na cienkim biszkopcie, z musem malinowym, herbatnikam...
Odsłon: 16119
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 370
Onigiri, czyli japoński danie, które podbija cały świat. Ryż uformowany najcz...
Odsłon: 114
Przepis na te pierogi jest prosty i łatwy, a pierogi dobre nie tylko na święt...
Odsłon: 140
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 648
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 173
Malinowy Puch to ciasto na cienkim biszkopcie, z musem malinowym, herbatnikam...
Odsłon: 16119
Składniki
W garnku zagotuj tabasco, wodę i łyżeczkę soli.
Delikatnie obgotuj najpierw krewetki przez 30 sekund, a następnie rybę przez 30 sekund. Wyjmij je i całkowicie ostudź, a następnie posiekaj.
Czerwoną cebulę posiekaj, a ogórka pokrój w duże kawałki.
W misce wymieszaj sok z limonki i cytryny. Dodaj cebulę, ogórka, świeżą kolendrę i owoce morza.
Dopraw wszystko pieprzem i solą, a następnie bardzo dobrze wymieszaj, do całkowitego pokrycia wszystkich składników.
Ceviche odstaw na co najmniej 4 godziny do zamarynowania. Co ok. godzinę mieszaj całość, by smaki dobrze się połączyły.
Podawaj na zimno – samodzielnie lub z dodatkiem pieczywa.