Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do pochrupania na wieczory zbliżającego się weekendu
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15895
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4816
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 560
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15895
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4816
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 560
Składniki
Ziemniaki myjemy i obieramy. Kroimy je obieraczką do warzyw bądź nożem w cieniutkie plasterki.
Do garnka wlewamy olej/oliwę z oliwek (ok. 1/3 garnka). Wstawiamy go na średni ogień i rozgrzewamy. Wrzucamy po kilka plasterków ziemniaków i smażymy, aż się zarumienią.
Usmażone chipsy wyjmujemy za pomocą łyżki cedzawkowej i układamy na talerze wyścielone ręcznikiem papierowym (aby wsiąkł w niego nadmiar tłuszczu z chipsa). Następnie przekładamy chipsy do dużej miski. Postępujemy tak, aż do wykorzystania wszystkich plasterków ziemniaczanych.
Gotowe chipsy, które znajdują się w misce, solimy i dokładnie mieszamy (zamiast soli można użyć innych przypraw, np. papryki słodkiej mielonej).