Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do pochrupania na wieczory zbliżającego się weekendu
Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4008
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 943
Polecam.
Odsłon: 340
Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4008
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 943
Polecam.
Odsłon: 340
Składniki
Ziemniaki myjemy i obieramy. Kroimy je obieraczką do warzyw bądź nożem w cieniutkie plasterki.
Do garnka wlewamy olej/oliwę z oliwek (ok. 1/3 garnka). Wstawiamy go na średni ogień i rozgrzewamy. Wrzucamy po kilka plasterków ziemniaków i smażymy, aż się zarumienią.
Usmażone chipsy wyjmujemy za pomocą łyżki cedzawkowej i układamy na talerze wyścielone ręcznikiem papierowym (aby wsiąkł w niego nadmiar tłuszczu z chipsa). Następnie przekładamy chipsy do dużej miski. Postępujemy tak, aż do wykorzystania wszystkich plasterków ziemniaczanych.
Gotowe chipsy, które znajdują się w misce, solimy i dokładnie mieszamy (zamiast soli można użyć innych przypraw, np. papryki słodkiej mielonej).