Do góry

Przekąski Przepis na:

Chleb bananowy

Chleb bananowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 230 Ocena: 6636

Dodano:

Odsłon: 4621

Idealny dla dzieci i dorosłych. Super smakuje zarówno sam jak i posmarowany dżemem albo masłem orzechowym.

Składniki

  • 2 duże dojrzałe banany
  • 55 g masła
  • 1 jajko
  • 85 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 240 g mąki tortowej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do miski wrzucamy banany i widelcem rozdrabniamy na puree. Dodajemy rozpuszczone masło (ostudzone), następnie jajko, ekstrakt z wanilii, cukier oraz szczyptę soli. Wszystko razem mieszamy widelcem do połączenia składników.

  2. Dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Do soku z cytryny dodajemy wodę sodową oraz razu dodajemy do masy. Całość mieszamy. Powstanie nam ciasto jak na babeczki. Keksówkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką, przelewamy przygotowane ciasto i pieczemy 45 min w temperaturze 175 stopni. Po tym czasie upewniamy się że chlebek jest gotowy wkładając długi patyczek w ciasto, jeśli jest po wyjęciu suchy ciasto jest gotowe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń