Do góry

Przekąski Przepis na:

Chleb domowej roboty

Chleb domowej roboty

Autor:

Przepisów i artykułów: 87 Ocena: 2301

Dodano:

Odsłon: 38298

Cóż może być lepszego, niż bochenek swojskiego, pachnącego chleba naszego powszedniego? :)

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do miski wsypujemy przesianą mąkę (ja używam Tupperware, więc ciasto od razu w niej wyrasta), dodajemy oliwę i sól. W szklance rozrabiamy drożdże w ciepłej (nie gorącej!) wodzie z cukrem. Jak zaczną "bąblować" wlewamy do miski. Całość mieszamy dłonią z rozcapierzonymi palcami, aż składniki z grubsza sie połączą. Wtedy dodajemy ziarenka i wyrabiamy ciasto przez energiczne rozciąganie (będzie więcej powietrza niż przy tradycyjnym ugniataniu).

  2. Gotową kulę ciasta zostawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Wyrośnięte ciasto układamy na blaszce lub w foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch nacinamy i smarujemy wodą, posypujemy ziarenkami. Pieczemy ok godziny (po 15-20 minutach pieczenia obniżamy temperature do 200). Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (30)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Tosca 02 lipca 2009 Niepełna szklanka do rozczynu, a w razie czego letniej dodajemy tyle, żeby ciasto było zwarte ale lekko wilgotne.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Tosca 30 czerwca 2009 Jest pyszny, ale ma jedną wadę... szybko znika! ;)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madziak 29 czerwca 2009 Super przepis i nie trudny, napewno spróbuje. Bardzo apetycznie wyglada ten chlebek ;)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Tosca 29 czerwca 2009 Hm... U mnie jest raczej jeden rodzaj, przynajmniej ja nie widziałam innych. Taka klasyczna mała kosteczka... Nie pamiętam teraz ile ma gramów, a nie mam akurat w domu by sprawdzić.

annawk, ja też używam miski czasem np do sałatek, ale jej głównym zastosowaniem jest ciasto, więc koleżanki mogą poszukać w necie jako miska do ciasta. Ja mam akurat Maximillian'a, jest mega wielka, więc do przechowywania żywności używam tych nieco mniejszych. Ale fakt, Tupperware - świetne produkty. Pozdrawiam!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 29 czerwca 2009 potwierdzam ,Tupperware miska to świetny przedmiot, nie tylko do wyrastania ciasta , ale trakże do przechowywania jedzenia- zarówno na wsi jak i w mieście :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Michelee 28 czerwca 2009 W przepisie jest napisane, że ma być 0,5 kostki drożdży, ok.. ale ta kostka jaka duża jest? Bo w moich sklepach są kostki drożdży różnej wielkości :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Tosca 28 czerwca 2009 To nie mąka, tylko miska, taka specjalna do ciasta, szczególnie drożdżowego. Nie ma obawy przed przeciągami i ciasto jest zawsze udane. :) A zdolna jestem po mamusi... ;)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

betaww 28 czerwca 2009 NO NO TOSCA I PO KIM TY JESTES TAKA ZDOLNA? CO TO ZA MĄKA TA "TUPPERWARE' " NA NASZEJ "WSI " NIGDY JEJ NIE WIDZIAŁAM

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

klaudyna1957 27 czerwca 2009 piękny chlebek,nigdy jeszcze nie piekłam może się skuszę.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń