Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 55 Ocena: 2586
Dodano: 01.05.2010
Odsłon: 12695
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Składniki zaczynu wymieszać, szczelnie przykryć (folią spożywczą) i odstawić na 12-16 godzin w temperaturze pokojowej.
Do większej miski przełożyć zaczyn, wsypać mąkę i wlać wodę. Wymieszać mikserem z hakiem prze 2 minuty. Ciasto odstawić szczelnie przykryte na pół godziny aby odpoczęło. Dodać drożdże i sól. Zmiksować z hakiem przez dwie minuty. Szczelnie przykryte ciasto odłożyć na 70 minut do wyrośnięcia, składając je w 20 i 50 minucie.
Rozgrzać piekarnik do 240 stopni (przy używaniu termoobiegu pod żadnym pozorem nie zmniejszać temperatury!). Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, który posypujemy równomiernie mąką. Z ciasta uformować dwa bochenki, obtoczyć w mące i ułożyć na blasze. Pozostawić na 15 minut do napuszczenia. Piec z parą (najłatwiej wykonać ją wodą w sprayu - 6 psiknięć) przez 35 minut. W 20 minucie pieczenia na około 10 sekund uchylić piekarnik, aby wypuścić parę. Zamknąć i kontynuować pieczenie. Jeśli chleb jest upieczony to będzie wydawał pusty odgłos po uderzeniu do w spód.
[przepis z mojewypieki.blox.pl, zmodyfikowany]
Na skróty
Komentarze do przepisu (5)

anetalive 18 sierpnia 2010Zgłoś do usunięcia
super :)1 Kto głosował? | Odpowiedz

tota 11 maja 2010Zgłoś do usunięcia
chetnie skosztowalabym :-)1 Kto głosował? | Odpowiedz

magdaniel 04 maja 2010Zgłoś do usunięcia
Mateusz gratulacje piekny ten Twoj chleb !1 Kto głosował? | Odpowiedz

wioleta333 02 maja 2010Zgłoś do usunięcia
pięknie wyrośnięty ten chlebek ,aż ślinka cieknie i tak jak mirabelka wspomniała masełko i niema lepszego śniadanka........1 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 02 maja 2010Zgłoś do usunięcia
Już wyobrażam sobie świeże masełko wchodzące w te chlebowe dziury w jeszcze ciepłej kromce takiego chleba... Mniam, coś fantastycznego :)1 Kto głosował? | Odpowiedz