Do góry

Przekąski Przepis na:

Chlebek bananowy

Chlebek bananowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 119 Ocena: 1459

Dodano:

Odsłon: 7144

Chleb bananowy to popularne amerykańskie ciasto przypominające słodki chleb. Przepis jest bardzo prosty a chleb smakuje najlepiej jeśli wykorzystamy mocno dojrzałe banany. Jak dodatek proponujemy orzechy włoskie ale można również wykorzystać inne bakalie. Więcej na blogu.

Składniki

  • 240 gramów mąki pszennej (typ 480)
  • 3 dojrzałe banany
  • 80 gramów masła
  • 130 gramów cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki obranych orzechów włoskich
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. • Masło roztapianym w mikrofali i dodajemy do miski z rozgniecionymi bananami (najlepiej robić to widelcem)
    • Do osobnej miski dodajemy cukier oraz jajka, ubijamy na puszystą masę i przelewamy do rozgniecionych bananów
    • Mąkę, sodę, proszek do pieczenia oraz sól mieszamy razem a następnie dodajemy do miski z bananami powoli mieszając
    • Orzechy włosie kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do gotowego ciasta

  2. • Ciasto wylewamy na formę do pieczenia wcześniej wysmarowaną masłem
    • Chleb pieczemy przez około 55 minut w temperaturze 170 stopni, bez termoobiegu
    • Pod koniec pieczenia sprawdzamy chleb wbijając patyczek, jeśli jest suchy to znaczy że chleb jest gotowy
    • Przed krojeniem pozwalamy aby chleb ostygnął przez około 15 minut

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń