Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb bananowy to popularne amerykańskie ciasto przypominające słodki chleb. Przepis jest bardzo prosty a chleb smakuje najlepiej jeśli wykorzystamy mocno dojrzałe banany. Jak dodatek proponujemy orzechy włoskie ale można również wykorzystać inne bakalie. Więcej na blogu.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1727
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19533
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2062
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1727
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19533
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2062
Składniki
• Masło roztapianym w mikrofali i dodajemy do miski z rozgniecionymi bananami (najlepiej robić to widelcem) • Do osobnej miski dodajemy cukier oraz jajko, ubijamy na puszystą masę i przelewamy do rozgniecionych bananów • Mąkę, sodę oraz sól mieszamy razem a następnie dodajemy do miski z bananami powoli mieszając • Ew. dodatkowo orzechy włosie kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do gotowego ciasta
• Ciasto wylewamy na formę do pieczenia (smarujemy masłem tylko spód) • Chleb pieczemy przez około 55 minut w temperaturze 180 stopni, bez termoobiegu • Pod koniec pieczenia sprawdzamy chleb wbijając patyczek, jeśli jest suchy to znaczy że chleb jest gotowy • Przed krojeniem pozwalamy aby chleb ostygnął przez około 15 minut