Do góry

Przekąski Przepis na:

Chlebek czosnkowy

Chlebek czosnkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 315 Ocena: 3892

Dodano:

Odsłon: 5979

Dzisiaj polecam pyszny chlebek czosnkowy, który szybko znika z talerza. Chlebek może być dobrym dodatkiem do sałatek jak i do grilla.

Składniki

  • 230 g mąki
  • łyżka cukru
  • jajko
  • ½ łyżeczki soli
  • 5 g suchych drożdży
  • 100 ml letniego mleka
  • 30 g masła
  • Masło do smarowania
  • 2 łyżki siekanego szczypiorku
  • 20 g masła
  • żółtko
  • 150 g sera mozzarella
  • 3-4 ząbki czosnku
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Chlebek czosnkowy

Przygotowanie

  1. W letnim mleku rozpuszczamy cukier, sól oraz suche drożdże. Gdy wszystko będzie dobrze wymieszane dodajemy mąkę a następnie jajko. Pod koniec wyrabiania dodajemy masło. Masło musi być miękkie aby lepiej nam się wchłaniało w ciasto.
    Gdy masło już będzie dobrze wyrobione z ciastem rozpłaszczamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Proces fermentacji można skrócić dając do piekarnika nagrzanego na 50 stopni na ok pół godziny.
    Gdy ciasto będzie nam wyrastało przygotowujemy masło do posmarowania.
    Żółtko ucieramy z miękkim masłem, następnie dodajemy czosnek i szczypiorek.
    Gdy ciasto jest już wyrośnięte nacinamy tempom stroną noża, aby było lepiej nam rwać po upieczeniu chlebek. Smarujemy przygotowanym wcześniej masłem i posypujemy tartym serem mozzarella.
    Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń