Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Potrzebujesz tylko kilku podstawowych składników, aby przygotować domowy chlebek z dynią i cheddarem, choć możesz użyć dowolnego sera, który lubisz. Pieczywo pięknie prezentuje się w przekroju i najlepiej smakuje w najbardziej klasycznej formie - posmarowany masłem.
Pieczonki w papilotkach to turecki sposób na zamknięcie smaku w jednym, papie...
Odsłon: 1166
Ugotowane mięso z mostku wieprzowego (żeberka) podane z sosem i kaszą gryczan...
Odsłon: 112
Domowa mieszanka ziół do gulaszu.
Odsłon: 93
Kapusta czy to biała czy czerwona ma wspaniałe własciwości odzywcze. Czerwona...
Odsłon: 55
Dzisiaj zapiekanki trochę inne jak zazwyczaj bo z grzybkami które uzbierałam...
Odsłon: 190
Pieczonki w papilotkach to turecki sposób na zamknięcie smaku w jednym, papie...
Odsłon: 1166
Ugotowane mięso z mostku wieprzowego (żeberka) podane z sosem i kaszą gryczan...
Odsłon: 112
Domowa mieszanka ziół do gulaszu.
Odsłon: 93
Kapusta czy to biała czy czerwona ma wspaniałe własciwości odzywcze. Czerwona...
Odsłon: 55
Dzisiaj zapiekanki trochę inne jak zazwyczaj bo z grzybkami które uzbierałam...
Odsłon: 190
Składniki
W misce umieść maślankę (temperatura pokojowa), ciepłą wodę, drożdże i cukier. Rozmieszaj do połączenia i odstaw na 15 minut. Następnie dodaj rozpuszczone masło, sól i ok. 200 g mąki. Wymieszaj ciasto drewnianą łyżką lub za pomocą robota kuchennego ze specjalnym hakiem do wyrabiania ciasta. Dosyp resztę mąki i wyrabiaj ciasto przez ok. 5-7 minut. W efekcie uzyskasz gładkie, miękkie ciasto. Ciasto przełóż do naoliwionej miski, przykryj ściereczką kuchenną i odstaw na 1,5-2 godziny, aby podwoiło swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wyrzuć na podsypaną mąką powierzchnię roboczą i ponów czynność, by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Następnie rozwałkuj na kształt prostokąta (ok. 22 x 30 cm), po czym posyp startym serem i ułóż na całej powierzchni cienkie plasterki miąższu z dyni. Zwiń ciasto w roladę i lekko spłaszcz. Po czym przenieś drożdżową roladę do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką foremki (11 x 30 cm), przykryj ściereczką i odstaw na ok. 30 minut, aby lekko wyrosło.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 175°C i wstaw blaszkę z ciastem na ok. 45-55 minut. Jeśli wierzch chlebka zbyt szybko się rumieni, przykryj blaszkę papierem do pieczenia lub zmień opcje w piekarniku na pieczenie dolne. Następnie wyjmij chleb z piekarnika i odstaw na 10 minut, po czym wyjmij bochenek z foremki i pozostaw do pełnego ostygnięcia.
Chlebek z dynią i cheddarem krój na kromki i podawaj samodzielnie lub posmarowany masłem ziołowym.