Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chlebowe łódeczki to sprytne rozwiązanie na domowe przyjęcie lub szybką przekąskę dla całej rodziny. W zależności od upodobań możesz modyfikować zawartość nadzienia i dorzucić tam swoje ulubione składniki. Aby podkręcić smak wybierz pikantną kiełbaskę chorizo albo ostre kabanosy. Chlebowe łódeczki serwuj na ciepło, najlepiej bezpośrednio z piekarnika, a przed podaniem polej ketchupem.
Proste danie w stylu włoskim -ulubiony makaron, mięso mielone, sos pomidorowy...
Odsłon: 30
Przepis dnia
Królowa grilla :)
Odsłon: 3624
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 1730
Proste danie w stylu włoskim -ulubiony makaron, mięso mielone, sos pomidorowy...
Odsłon: 30
Przepis dnia
Królowa grilla :)
Odsłon: 3624
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 1730
Składniki
Piekarnik rozgrzej do 180°C, a dużą blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
Z bułek odetnij wierzchy i lekko wydrąż, aby powstały łódeczki. Kiełbaski pokrój w kostkę albo półplasterki i podsmaż na patelni, aby zaczęły ładnie pachnieć i stały się bardziej chrupiące. Przekrój por na pół (wzdłuż), oczyść z piasku i drobno posiekaj. Z papryki wytnij gniazda nasienne i odetnij błonki, po czym pokrój w kostkę. Pomidory sparz, obierz ze skórki i także pokrój w kostkę.
Napełnij łódeczki podsmażonymi kiełbaskami, papryką, pomidorami oraz posiekanym porem. Możesz doprawić solą, czarnym pieprzem i skropić oliwą. Do każdej bułki wbij ostrożnie po jednym jajku i wierzch posyp startym serem. Przełóż łódeczki na blachę i wstaw do pieca na 15-20 minut, aż jajka się zetną, a ser roztopi.
Gotowe łódeczki chlebowe podawaj bezpośrednio z piekarnika. Możesz polać ketchupem lub innym, ulubionym sosem. Sprawdzą się także jako przekąska na zimno.