Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wielkanoc to czas jajek podawanych na dziesiątki sposobów. Niewątpliwym przysmakiem są jajka faszerowane. Te dopiero dają przestrzeń kulinarnej fantazji! Ale jeśli lubisz proste, wyraziste farsze, przygotuj jajka chrzanowe według poniższego przepisu.
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 284
Przepis dnia
Królowa grilla :)
Odsłon: 3201
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 1208
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 284
Przepis dnia
Królowa grilla :)
Odsłon: 3201
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 1208
Składniki
Ogrzej jajka do temperatury pokojowej. Włóż do garnka i zalej letnią wodą. Zagotuj na palniku o średniej mocy. Gotuj 8 minut od chwili, gdy woda zacznie wrzeć.
Ugotowane jajka od razu zalej zimną wodą. Gdy przestygną, ostrożnie obierz je ze skorupek. Przekrój jajka wzdłuż na pół i wydrąż z nich żółtka. Białka możesz lekko oprószyć solą. Żółtka przełóż do miski i rozgnieć widelcem razem z serkiem.
Do żółtek dołóż majonez i chrzan (na początek połowę podanej w przepisie ilości). Wymieszaj składniki na jednolitą pastę. Dopraw ją do smaku solą i pieprzem. Jeśli chcesz, dołóż więcej chrzanu.
Napełnij pastą połówki białek. Wstaw chrzanowe jajka do lodówki na co najmniej 1-2 godziny. Przed podaniem oprósz jajka pieprzem ziołowym. Możesz także udekorować je świeżą zieleniną, na przykład drobno posiekanym szczypiorkiem.