Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciastka- pisanki migdałowo pomarańczowe, są bardzo smaczne, kruche i jak pomalujemy, to będą kolorowe. Moje dzieci chętnie je malowały i perełki naklejały, oczywiście kilka w trakcie schrupały, bo im smakowały. Czasem proste czynności, dają naszym najbliższym wiele radości.
stolnica, wałek, foremka do ciastek
Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...
Odsłon: 2106
szybki przepis na pizzę:) z tych propozycji wyjdzie około 12 małych porcji
Odsłon: 365
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 792
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 17257
Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...
Odsłon: 2106
szybki przepis na pizzę:) z tych propozycji wyjdzie około 12 małych porcji
Odsłon: 365
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 792
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 17257
Składniki
Mąkę mieszamy z migdałami, cukrem i solą. Dodajemy pokrojone zimne masło, żółtko, skórkę z pomarańczy i zagniatamy ciasto. Ma być jednolite i gładkie. Jeśli ciasto jest zbyt suche, można dodać łyżkę wody. Z ciasta formułujemy kulę, zwijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok. 30 min. Ciasto wyjmujemy z lodówki, (możemy podzielić na 2 części) i rozwałkowujemy (na podsypanej mąką stolnicy) na grubość ok. 0,5 cm. Z ciasta wycinamy kształt pisanek. Pieczemy 10 – 15 min w 180°C, po lekkim przestygnięciu zdejmujemy z blachy. Ozdabiamy wg własnej inwencji twórczej, lub posypujemy cukrem pudrem. Rada: jeśli nie macie foremki w kształcie jajek, to proponuję wykonać ją samodzielnie. Wystarczy mieć puszkę metalowa, np. po kukurydzy i ścisnąć ją rękoma tylko tyle, żeby uzyskać kształt owalny.