Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gniazda z ciasta francuskiego z pieczarkami i serem to prosta przekąska, która z pewnością przypadnie do gustu gościom. Idealnie odnajdzie się jako sylwestrowa przystawka, ale warto zapisać sobie przepis również na inne okazje.
pędzelek, nóż, deska do krojenia
Polecam. Wędzone szprotki podkręcają smak i zapach.
Odsłon: 144
Polecam. Mało pracochłonny i bardzo smaczny.
Odsłon: 344
To ciasto na pierogi jest wyjątkowo miękkie, elastyczne i delikatne, dzięki c...
Odsłon: 189
Polecam. Wędzone szprotki podkręcają smak i zapach.
Odsłon: 144
Polecam. Mało pracochłonny i bardzo smaczny.
Odsłon: 344
To ciasto na pierogi jest wyjątkowo miękkie, elastyczne i delikatne, dzięki c...
Odsłon: 189
Składniki
Przygotuj warzywa. Pieczarki umyj i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej masło i smaż cebulę na średnim ogniu do zrumienienia. Smaż przez kilka minut, a następnie dodaj pieczarki. Dodaj soli, pieprzu oraz oregano. Przygotowany farsz odstaw do miseczki.
Rozwiń ciasto francuskie. Z ciasta powycinaj okręgi o średnicy około 8 cm oraz 5 cm. Możesz do tego użyć kubka. Resztę ciasta zagnieć i rozwałkuj. Powykrajaj kolejne krążki. Każdy krążek ponacinaj - 1-2 cm. Ciasto uformuj w gniazdka.
Do gniazdek nałóż farsz na około 3-4 wysokości, a następnie posyp startym serem. Dopraw z wierzchu oregano. Rozbełtaj jajko widelcem, a następnie brzegi ciasta wysmaruj jajkiem.
Gniazdka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz zgodnie z wytycznymi na opakowaniu. Gdy ciasto się zarumieni i wyrośnie (po ok. 15-20 minutach), wyciągnij je do przestudzenia. Smacznego!