Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gniazda z ciasta francuskiego z pieczarkami i serem to prosta przekąska, która z pewnością przypadnie do gustu gościom. Idealnie odnajdzie się jako sylwestrowa przystawka, ale warto zapisać sobie przepis również na inne okazje.
pędzelek, nóż, deska do krojenia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 670
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 40
Szybki obiad z łososiem z buraczkami na pure z batata. Uwielbiamy batata za s...
Odsłon: 66
Przepyszne i bardzo proste ciasto z ryżem preparowanym i masą krówkową. Lekki...
Odsłon: 74
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 670
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 40
Szybki obiad z łososiem z buraczkami na pure z batata. Uwielbiamy batata za s...
Odsłon: 66
Przepyszne i bardzo proste ciasto z ryżem preparowanym i masą krówkową. Lekki...
Odsłon: 74
Składniki
Przygotuj warzywa. Pieczarki umyj i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej masło i smaż cebulę na średnim ogniu do zrumienienia. Smaż przez kilka minut, a następnie dodaj pieczarki. Dodaj soli, pieprzu oraz oregano. Przygotowany farsz odstaw do miseczki.
Rozwiń ciasto francuskie. Z ciasta powycinaj okręgi o średnicy około 8 cm oraz 5 cm. Możesz do tego użyć kubka. Resztę ciasta zagnieć i rozwałkuj. Powykrajaj kolejne krążki. Każdy krążek ponacinaj - 1-2 cm. Ciasto uformuj w gniazdka.
Do gniazdek nałóż farsz na około 3-4 wysokości, a następnie posyp startym serem. Dopraw z wierzchu oregano. Rozbełtaj jajko widelcem, a następnie brzegi ciasta wysmaruj jajkiem.
Gniazdka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz zgodnie z wytycznymi na opakowaniu. Gdy ciasto się zarumieni i wyrośnie (po ok. 15-20 minutach), wyciągnij je do przestudzenia. Smacznego!