Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gniazda z ciasta francuskiego z pieczarkami i serem to prosta przekąska, która z pewnością przypadnie do gustu gościom. Idealnie odnajdzie się jako sylwestrowa przystawka, ale warto zapisać sobie przepis również na inne okazje.
pędzelek, nóż, deska do krojenia
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1301
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 24822
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 81
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1301
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 24822
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 81
Składniki
Przygotuj warzywa. Pieczarki umyj i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej masło i smaż cebulę na średnim ogniu do zrumienienia. Smaż przez kilka minut, a następnie dodaj pieczarki. Dodaj soli, pieprzu oraz oregano. Przygotowany farsz odstaw do miseczki.
Rozwiń ciasto francuskie. Z ciasta powycinaj okręgi o średnicy około 8 cm oraz 5 cm. Możesz do tego użyć kubka. Resztę ciasta zagnieć i rozwałkuj. Powykrajaj kolejne krążki. Każdy krążek ponacinaj - 1-2 cm. Ciasto uformuj w gniazdka.
Do gniazdek nałóż farsz na około 3-4 wysokości, a następnie posyp startym serem. Dopraw z wierzchu oregano. Rozbełtaj jajko widelcem, a następnie brzegi ciasta wysmaruj jajkiem.
Gniazdka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz zgodnie z wytycznymi na opakowaniu. Gdy ciasto się zarumieni i wyrośnie (po ok. 15-20 minutach), wyciągnij je do przestudzenia. Smacznego!