Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto francuskie z pieczarkami i szynką to apetyczna przekąska z aromatycznymi dodatkami, które idealnie komponują się w jedną całość. Świetnie sprawdzą się na różnego rodzaju imprezach – urodzinach, imieninach czy Sylwestrze.
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2561
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 694
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1513
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13953
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2561
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 694
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1513
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13953
Składniki
Przygotuj farsz. Pieczarki oczyść i drobno posiekaj, podobnie jak cebulę.
Na patelni rozgrzej masło i dodaj cebulę. Zeszklij ją lekko, a następnie dołóż grzyby i smaż całość do wyparowania całej wody.
Szynkę pokrój w kostkę i dodaj do reszty składników. Kontynuuj smażenie przez kolejne 1-2 minuty. Zdejmij farsz z ognia i dopraw go solą, pieprzem i tymiankiem. Ostudź go, a następnie przemieszaj z 2 łyżkami sera.
Ciasto francuskie rozwiń na blacie, a na wierzchu połóż 1/3 farszu z pieczarek i szynki. Zwiń ciasto ciasno w roladę wzdłuż dłuższego boku. Pokrój ją na plasterki o grubości ok. 2 cm. Ślimaczki odkładaj na blaszkę do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzchu każdego ślimaczka równomiernie rozłóż pozostały farsz.
W miseczce rozbełtaj jajko, a następnie posmaruj nim dokładnie wierzch każdego ślimaczka i posyp pozostałym serem. Wstaw ciasto francuskie z pieczarkami i szynką do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza.
Piecz całość przez 15-18 minut, do ładnego zezłocenia na wierzchu. Danie podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu jako szybka przekąska na imprezy lub dodatek do zup i sałatek.