Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kwadraciki z ciasta francuskiego z serowym farszem. Jest to łatwy i prosty przepis. Przekąska zachwyci każde podniebienie, nie tylko smakosza serów.
Roladki z udek kurczaka to eleganckie i aromatyczne danie, które świetnie spr...
Odsłon: 169
Babeczki z czekoladą w środku to niezwykle prosty, a do tego tani deser. Wyst...
Odsłon: 15231
Roladki z udek kurczaka to eleganckie i aromatyczne danie, które świetnie spr...
Odsłon: 169
Babeczki z czekoladą w środku to niezwykle prosty, a do tego tani deser. Wyst...
Odsłon: 15231
Składniki
Ciasto francuskie pokroić na kwadraty o boku ok. 4cm, posmarować żółtkiem, obciążyć środek np. fasolą i przez 15-20 minut piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Na patelni rozpuścić ze śmietaną różne rodzaje serów (łącznie musimy mieć ich min. 40 dag). Należy cały czas mieszać, do momentu aż sery się rozpuszczą, a powstały sos zgęstnieje. Tak przygotowany farsz należy nałożyć na upieczone wcześniej ciasto francuskie. Gdy kwadraciki trochę przestygną udekorować je oliwkami, papryką i zieloną cebulką. Podawać na zimno. Do upieczenia ciasta francuskiego można wykorzystać formy małych babeczek. Należy jednak pamiętać by również obciążyć ciasto – by nam nie wyrosło za dużo i by była możliwość nałożenia farszu do babeczek. Polecam!