Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto jest proste i nie wymaga oczekiwania na wyrośnięcie, wychodzi smaczne, nie gumowate i najważniejsze szybko się piecze a na wierzchu położysz czym lodówka w dobrodziejstwie stoi.
blacha do pieczenia, miska do wyrobienia ciasta
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22706
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15069
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4815
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45170
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 697
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22706
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15069
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4815
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45170
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 697
Składniki
1. Włącz piekarnik na 200 st. bez termo obiegu, najlepiej pieczenie góra dół. 2. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym, ale nie wrzącym mleku (optymalnie to jakieś 40 st.) razem z cukrem, odstawiamy i działamy z reszta sypkich składników. 3. Mąkę, sól, ew. zioła prowansalskie mieszamy w misce, aż mniej więcej się składniki pomieszają (nie ma co przesadzać, jakieś 10 sekund wystarczy). 4. Wlewamy droższe, oliwę i wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta. Można to zrobić maszynowo - jak ktoś ma do wyrabiania ciast urządzenie. 5. Gotowe lekko trzeba posypać mąką i rozłożyć na ulubiony kształt. Ja wałkuję na kwadratowy kształt blaszki płaskiej z piekarnika na papierze do pieczenia. 6. Na wierzchu połóż co lubisz. 7. W zależności od piekarnika i grubości ciasta po ok. 10 minutach jest gotowe. Najprościej sprawdzić czy się upiekło należycie ciasto podważając go, tzn. czy spód jest lekko rumiany. jak jest - to już czas na wyjęcie. Zaletą tego ciasta jest to że jeśli nie zjadłeś od razu po upieczeniu to w dniu kolejnym jest nadal smaczne, po odgrzaniu nie traci walorów.