Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto jest proste i nie wymaga oczekiwania na wyrośnięcie, wychodzi smaczne, nie gumowate i najważniejsze szybko się piecze a na wierzchu położysz czym lodówka w dobrodziejstwie stoi.
blacha do pieczenia, miska do wyrobienia ciasta
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5212
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 793
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11603
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5018
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1261
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5212
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 793
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11603
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5018
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1261
Składniki
1. Włącz piekarnik na 200 st. bez termo obiegu, najlepiej pieczenie góra dół. 2. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym, ale nie wrzącym mleku (optymalnie to jakieś 40 st.) razem z cukrem, odstawiamy i działamy z reszta sypkich składników. 3. Mąkę, sól, ew. zioła prowansalskie mieszamy w misce, aż mniej więcej się składniki pomieszają (nie ma co przesadzać, jakieś 10 sekund wystarczy). 4. Wlewamy droższe, oliwę i wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta. Można to zrobić maszynowo - jak ktoś ma do wyrabiania ciast urządzenie. 5. Gotowe lekko trzeba posypać mąką i rozłożyć na ulubiony kształt. Ja wałkuję na kwadratowy kształt blaszki płaskiej z piekarnika na papierze do pieczenia. 6. Na wierzchu połóż co lubisz. 7. W zależności od piekarnika i grubości ciasta po ok. 10 minutach jest gotowe. Najprościej sprawdzić czy się upiekło należycie ciasto podważając go, tzn. czy spód jest lekko rumiany. jak jest - to już czas na wyjęcie. Zaletą tego ciasta jest to że jeśli nie zjadłeś od razu po upieczeniu to w dniu kolejnym jest nadal smaczne, po odgrzaniu nie traci walorów.