Do góry

Przekąski Przepis na:

Ciasto piwno – drożdżowe – na paszteciki, pizzę i domowe bułeczki

Ciasto piwno – drożdżowe – na paszteciki, pizzę i domowe bułeczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 3446

Dodano:

Odsłon: 10374

Nie ukrywam, że paszteciki robię dosyć często i nie jest to danie tylko i wyłącznie świąteczne w moim domu. Mam sprawdzony przepis na ciasto, co nie znaczy, że nie lubię eksperymentować ;) Zazwyczaj paszteciki powstają u mnie na bazie mleka, czasem dodaję do ciasta nieco jogurtu lub zsiadłego mleka, wtedy są bardziej puchate, miękkie delikatne i nie mają tak chrupiącej skórki. Są takie poduszkowe. W piwnym przepisie ciasto jest najbardziej zbliżone do takiego chlebowego, kajzerkowego, choć jest wyraźnie bardziej aromatyczne. Otrzymujemy pieczywo – pieczywo a nie mleczną bułę. Dokładnie tak! Choć ja tym razem ciasto wykorzystałam do pasztecików, z powodzeniem możecie upiec z niego domowe bułeczki smarując roztrzepanym żółtkiem i posypując ziołami czy sezamem. z dodatkiem ziół stanie się ono idealną bazą na pizzę – taką jak z najlepszej pizzerii. Myślę, że przepis jest godny uwagi nawet jeśli macie już swoje sprawdzone przepisy na ciasto drożdżowe.

Składniki

  • Ciasto piwno – drożdżowe:
  • zaczyn: 1 szklanka ciepłego piwa, 1 łyżeczka cukru, 20 g drożdży, 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 300 g mąki pszennej + do podsypania
  • 2 łyżki oleju
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto piwno – drożdżowe – na paszteciki, pizzę i domowe bułeczki

Przygotowanie

  1. Piwo podgrzewamy do temperatury 40 – 45 stopni. Do miseczki wkruszamy drożdże i dodajemy cukier – zalewamy ciepłym piwem i szybko dodajemy przesiana mąkę. Zaczyn odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie zaczyn mieszamy z mąką i solą, ciasto wyrabiamy, ugniatamy intensywnie rękami, gdy powstanie jednolita kula, dodajemy olej. Ciasto będzie gotowe gdy w całości będzie odklejało się od brzegów naczynia. Miskę wysypujemy mąką i wkładamy do środka kulę ciasta – odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wyjmujemy na blat obsypany mąką i formujemy bułeczki, placek na pizzę lub tak jak ja – dzielimy na dwie lub 3 części i formujemy prostokąty, które następnie nadziewamy przestudzonym farszem i zaklejamy. Ciasto powinno wyrosnąć po raz drugi przynajmniej 20 minut. Po tym czasie wstawiamy je do piekarnika. Pizzę piekę zazwyczaj na pełnej mocy (wtedy spód jest najbardziej chrupki nawet mimo dużej ilości nadzienia), bułeczki – 200 stopni, a paszteciki 210. Ciasto należy obserwować i wyjąć z pieca gdy się zrumieni.

  2. a poniżej przepis na farsz do pasztecików widocznych na zdjęciu (proporcje dostosowane do ilości ciasta):

    Farsz pieczarkowo – kapuściany:
    1 duża cebula
    2 – 3 łyżki oleju rzepakowego
    2 listki laurowe
    4 ziela angielskie
    1 łyżeczka kminku
    majeranek
    500 g pieczarek
    2 – 3 solidne łyżki kiszonej kapusty
    sól i pieprz
    1 łyżka bułki tartej (opcjonalnie)

    Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na oleju, dodajemy przyprawy. Pieczarki kroimy w drobne kawałki lub ścieramy an tarce dużych oczkach (kilka sztuk można zostawić i pokroić w normalne plasterki, dla „ozdoby”) – dodajemy stopniowo do pieczarek i dusimy aż puszczą sok. Kiszoną kapustę siekamy nożem i dodajemy pod koniec, jest ona często słona sama w sobie, dlatego w tym momencie należy skosztować farszu i dopiero wtedy doprawić solą czy pieprzem. Z farszu wyjmujemy listki, jeżeli jest to możliwe to również kuleczki ziela angielskiego. Jeżeli jest on luźny to odlewamy nadmiar wody i dodajemy nieco bułki tartej. Sprawdzi się idealnie do pasztecików czy uszek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 25 października 2016 Fajny przepis - muszę koniecznie go wypróbować - do zapisków! Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń