Do góry

Przekąski Przepis na:

Ciasto z pomidorami

Ciasto z pomidorami

Autor:

Przepisów i artykułów: 790 Ocena: 22281

Dodano:

Odsłon: 4238

To pyszne danie inspirowane kuchnią włoską świetnie nadaje sie jako lekka ale dość sycąca przystawka. Świetnie smakuje podlane białym winem.

Składniki

  • margaryna, 20 dag
  • mąka, 20 dag
  • chudy biały ser, 20 dag
  • jajka, 6
  • pomidory, 0,5 kg.
  • Bułka tarta, 2 łyżki
  • masło, 1 łyżka
  • śmietana, 100 ml
  • sól, do smaku
  • pieprz, do smaku
  • mieszane zioła, szczypta
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto z pomidorami

Przygotowanie

  1. Z zimnej margaryny, mąki, szczypty soli i białego sera szybko zagnieść kruche ciasto, owinąć w folię i wstawić do lodówki na min. 1 h.

  2. 4 jajka ugotować na twardo, schłodzić, obrać i pokroić w plasterki. Średnią formę do tarty wysmarować 1 łyżką masła i wysypać bułką tartą.

  3. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki formy. Zapiec w nagrzanym do 200 o C piekarniku na lekko złoty kolor. Na podpieczonym cieście ułożyć pokrojone w plastry pomidory i jajka. Pozostałe jajka połączyć ze śmietaną, zalać pomidory i gotowane jajka.

  4. Resztką ciasta udekorować ciasto. Piec dalej ok. 20 min. Dekorować ziołami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń