Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prażona cieciorka jest świetnym zamiennikiem popcornu lub chipsów. Płatki drożdżowe dodają jej nie tylko lekko serowego posmaku, ale także mnóstwo witamin.
Puree z kukurydzy i boczku jest rewelacyjne. Słodycz kukurydzy przełamana zos...
Odsłon: 55
Łatwe i szybkie do przygotowania mięsko, z pieczonymi ziemniakami i surówką -...
Odsłon: 39
Przepis jest dedykowany wszystkim, którzy dbają o zdrowie, sylwetkę lub upraw...
Odsłon: 89
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 271
Puree z kukurydzy i boczku jest rewelacyjne. Słodycz kukurydzy przełamana zos...
Odsłon: 55
Łatwe i szybkie do przygotowania mięsko, z pieczonymi ziemniakami i surówką -...
Odsłon: 39
Przepis jest dedykowany wszystkim, którzy dbają o zdrowie, sylwetkę lub upraw...
Odsłon: 89
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 271
Składniki
Ciecierzycę odcedzamy i płuczemy na sicie. Można delikatnie osuszyć ją papierowym ręcznikiem z nadmiaru wody. Do ciecierzycy dodajemy olej, płatki drożdżowe i przyprawy. Układamy cieciorkę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ziarenka nie mogą być ułożone na sobie, bo nierówno się uprażą. Pieczemy w 200 stopniach przez ok 30 minut, w międzyczasie raz mieszamy. Cieciorka powinna być chrupka na zewnątrz i miękka w środku. Taką ciecierzycę można jeść samodzielnie jako słoną przekąskę, lub dodać do sałatki (świetnie komponuje się z sałatką pomidorową).
* Płatki drożdżowe nieaktywne można kupić przez internet lub w sklepach ze zdrową żywnością. Są źródłem białka, żelaza i witamin z grupy B. Warto włączyć je do jadłospisu tym bardziej, że mają ciekawy smak.