Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prażona cieciorka jest świetnym zamiennikiem popcornu lub chipsów. Płatki drożdżowe dodają jej nie tylko lekko serowego posmaku, ale także mnóstwo witamin.
Serdecznie witam i zapraszam na przepyszną młodą kapustę z klopsikami, którą...
Odsłon: 254
Smaczny i szybki deser z trzech składników.
Odsłon: 152
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 27928
Serdecznie witam i zapraszam na przepyszną młodą kapustę z klopsikami, którą...
Odsłon: 254
Smaczny i szybki deser z trzech składników.
Odsłon: 152
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 27928
Składniki
Ciecierzycę odcedzamy i płuczemy na sicie. Można delikatnie osuszyć ją papierowym ręcznikiem z nadmiaru wody. Do ciecierzycy dodajemy olej, płatki drożdżowe i przyprawy. Układamy cieciorkę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ziarenka nie mogą być ułożone na sobie, bo nierówno się uprażą. Pieczemy w 200 stopniach przez ok 30 minut, w międzyczasie raz mieszamy. Cieciorka powinna być chrupka na zewnątrz i miękka w środku. Taką ciecierzycę można jeść samodzielnie jako słoną przekąskę, lub dodać do sałatki (świetnie komponuje się z sałatką pomidorową).
* Płatki drożdżowe nieaktywne można kupić przez internet lub w sklepach ze zdrową żywnością. Są źródłem białka, żelaza i witamin z grupy B. Warto włączyć je do jadłospisu tym bardziej, że mają ciekawy smak.