Do góry

Przekąski Przepis na:

clafoutis z pomidorami, serem i bazylią

Przepis dnia 2010-06-23
clafoutis z pomidorami, serem i  bazylią

Autor:

Przepisów i artykułów: 41 Ocena: 564

Dodano:

Odsłon: 11275

tradycyjne clafoutis jest owocowe, ale mozna pokusic sie o bardziej wytrawne danie z pomidorami

Składniki

  • mąka, 2/3 szkl.
  • mleko, 1 szkl.
  • jajka, 3 szt.
  • sól, pieprz do smaku
  • kostki sera żołtego
  • pomidory
  • świeża bazylia
3-4 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zmiksować razem jajka, mleko, mąkę, sól.

  2. Pomidory koktailowe (albo zwyczajne obrane i pokrojone na ćwiartki) i kostki sera żółtego ułożyć na dnie foremki (wysmarowanej masłem) .

  3. Gotowe ciasto wylać do formy, na wczesniej ulożone pomidory i ser. Na wierzchu ułożyć listki świeżej bazylii.

  4. Zapiekać przez ok.40 minut w temp 180 st C, aż stanie się złociste i puszyste. Clafoutis piec w naczyniu do zapiekania. J Ja używałam prostokątnego szklanego naczynia żaroodpornego o wymiarach 25 x 18. Ciasto pod koniec pieczenia bardzo rośnie ale po wyjęciu opada. Taka jego cecha :-) Ciasto na clafoutis ma skład i konsystencję ciasta naleśnikowego. Zamiast mleka mozna dac smietane.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (23)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mufinka 23 czerwca 2010 Cudo! Zrobię z fetą , pomidorkami i czarnymi oliwkami. Mniam!!!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiola1100 22 czerwca 2010 wygląda bardzo apetycznie i takie proste jak dla mnie super

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tota 22 czerwca 2010 jest bardzo prosty, mozliwosci wiele, w zaleznosci od tego co mamy w lodowce :-)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Anusiag84 22 czerwca 2010 wygląda na super przepis i taki prosty...

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tota 22 czerwca 2010 pieczemy bez przykrycia, zwlaszcza, ze pod koniec ciasto bardzo rosnie (u mnie wystawalo kilka cm poza foremke, zeby potem ladnie opasc :-) )

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ewela1212 22 czerwca 2010 czy nalezy piec je w naczyniu zaroodpornym pod przykrywka??

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Matematyczka 21 czerwca 2010 lubie takie eksperymenty- muszę wypróbować :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tota 21 czerwca 2010 można używać suszonych ziół, ale te świeże listki ładnie się komponują kolorystycznie. :-)
Można użyć posiekanej pietruszki czy szczypiorku.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nowalijka 21 czerwca 2010 A czy zamiast świeżej bazylii można użyć suszonej?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nowalijka 21 czerwca 2010 a czy zamiast świeżej Bazyli można użyć suszonej?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń