Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne i eleganckie crostini, zapiekane ze świeżymi figami, serkiem kozim i siekanymi migdałami. Genialna przystawka lub pomysł na wykwintną kolację.
Figom odcinamy twardy ogonek i przekrawamy je na połówki. Wkładamy do miseczki i polewamy przygotowaną marynatą. Tu rada od Izabeli, która degustowała danie – dać więcej pieprzu, niż Ci się wydaje:)
Figi powinny tak poleżeć ze 30 minut w temperaturze pokojowej, przepraszam – kuchennej!
W tym czasie przygotujemy grzanki – smarujemy kromki bagietki z jednej strony olejem i zrumieniamy je na złoto na patelni grillowej. Z obu stron oczywiście. Jeśli macie ochotę to można je także zgrillować w piecyku.
Migdały siekamy, niezbyt drobno, a kozi serek kroimy w kawałki mniej więcej wielkości przekrojonej figi.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Blachę piekarnika przykrywamy papierem do pieczenia i kładziemy na nim figi, na nie dajemy serek i migdały, można to jeszcze polać pozostałą marynatą. Pieczemy 7-8 minut w termoobiegu, na ostatnie 2 minuty wkładamy grzanki, aby były ciepłe.
Podajemy bezpośrednio po wyjęciu z piecyka – grzanka, na nią figa i listki mięty.
Lekkie, energetyczne śniadanie migdałami i podpieczonymi płatkami pachnące.
Odsłon: 549
Czas na specjały kuchni wietnamskiej, które na co dzień można dostać w popula...
Odsłon: 53562
Przepis dnia
Uwielbiam ciasta z orzechami i kajmakiem, to połączenie jest doskonałe. Takie...
Odsłon: 14115
Poniższy przepis na żeberka funkcjonuje w naszej rodzinie już jakiś czas. Ki...
Odsłon: 166516
Feta idealnie komponuje się ze świeżą sałatą! Kolejna propozycja na bardzo sz...
Odsłon: 26
Czas na specjały kuchni wietnamskiej, które na co dzień można dostać w popula...
Odsłon: 53562
Przepis dnia
Uwielbiam ciasta z orzechami i kajmakiem, to połączenie jest doskonałe. Takie...
Odsłon: 14115
Poniższy przepis na żeberka funkcjonuje w naszej rodzinie już jakiś czas. Ki...
Odsłon: 166516
Feta idealnie komponuje się ze świeżą sałatą! Kolejna propozycja na bardzo sz...
Odsłon: 26
Składniki
Figom odcinamy twardy ogonek i przekrawamy je na połówki. Wkładamy do miseczki i polewamy przygotowaną marynatą. Tu rada od Izabeli, która degustowała danie – dać więcej pieprzu, niż Ci się wydaje:) Figi powinny tak poleżeć ze 30 minut w temperaturze pokojowej, przepraszam – kuchennej! W tym czasie przygotujemy grzanki – smarujemy kromki bagietki z jednej strony olejem i zrumieniamy je na złoto na patelni grillowej. Z obu stron oczywiście. Jeśli macie ochotę to można je także zgrillować w piecyku.
Migdały siekamy, niezbyt drobno, a kozi serek kroimy w kawałki mniej więcej wielkości przekrojonej figi. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Blachę piekarnika przykrywamy papierem do pieczenia i kładziemy na nim figi, na nie dajemy serek i migdały, można to jeszcze polać pozostałą marynatą. Pieczemy 7-8 minut w termoobiegu, na ostatnie 2 minuty wkładamy grzanki, aby były ciepłe. Podajemy bezpośrednio po wyjęciu z piecyka – grzanka, na nią figa i listki mięty.
Przepisy Przekąski
Przekąski
Faszerowane karczochy z grilla
Przekąski
Naleśniki z parówkami, szynką i serem
Przekąski
Grillowany camembert z grillowanymi szparagami
Przekąski
Paluchy czosnkowe
Faszerowane karczochy z grilla
Sycylijski przysmak. Podpatrzone u Jamiego Oliviera.
Odsłon: 22
Naleśniki z parówkami, szynką i serem
Polecam bardzo smaczne, szybkie a za razem syte naleśniki z parówką, szynką i...
Odsłon: 46