Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cukinia z patelni grillowej to jest nasza ulubiona szybka sezonowa kolacja. A czasem nawet obiad! Zawsze ją podaję z domowym sosem czosnkowym albo z sosem tzatzyki, bo ta cukinia nie potrzebuje niczego więcej, jest pyszna taka, jaka jest. Lubimy czasem jadać tzw. kotlety z cukinii, czyli krążki czy plastry przyprawione i panierowane jak kotlety schabowe. To jest baaardzo smaczne danie! Ale ja jestem niezwykle wygodna i ta cała babranina związana z panierowaniem wcale mi się nie podoba. Może kiedyś opiszę takie kotlety z cukinii w przypływie dobrych chęci, więc pilnuj tematu, a dziś – nasza zwyczajna, niemal codzienna (latem) grillowana cukinia.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 267
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 267
Składniki
Z cukinii odetnij oba końce i pokrój wzdłuż na plastry grubości około 1 centymetra. Ważne – plastrów cukinii nie przyprawiamy niczym przed smażeniem. Dzięki temu grillowanie przebiegnie sprawnie i szybko, a cukinia nie będzie puszczać wody na patelni i tłuszcz nie będzie pryskać.
Rozgrzej patelnię grillową, delikatnie zwilż ją oliwą do smażenia. Podsmażaj na niej długie plastry cukinii z obu stron na rumiano (czyli do momentu, aż będą widoczne wyraźne paski). W razie potrzeby dolej na patelnię nieco oliwy, bo całkiem bez tłuszczu cukinia grilluje się długo i opornie.
Usmażone plastry układaj na dużym talerzu i od razu posypuj tymiankiem (lub innymi ulubionymi ziołami, np. prowansalskimi) i solą. Pamiętaj, że cukinia potrzebuje znacznie więcej soli, niż “odrobinę”, aby była smaczna. Ale niech to będzie porządna sól.
Najlepiej byłoby podać grillowaną cukinię jeszcze ciepłą, zanim całkiem wystygnie. Choć i na zimno bardzo dobrze smakuje, szczególnie z sosem czosnkowym i świeżym pieczywem.
To wspaniała propozycja na wszelkie plenerowe spotkania typu “grill u sąsiadów”. Można przybyć z gotową już potrawą i sosem czosnkowym w oddzielnym naczyniu. Można też w podobny sposób przygotować plastry cukinii na prawdziwym grillu podczas przyjęcia w ogrodzie. Sądząc po naszych znajomych – to jest bardzo mało popularny sposób podania cukinii (wszyscy tylko leczo robią), a szkoda. Bo to danie jest naprawdę proste, smaczne i nawet dość wykwintne. Warto spróbować. Smacznego!