Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z czasem wszystko się zmienia, nawet smaki. Będąc dzieckiem, nie mogłam pojąć miłości dorosłych do ryb w occie, w tym śledzi. Ja musiałam do tego dojrzeć, więc jeśli i Wy macie podobne doświadczenia, może warto się przełamać i spróbować zweryfikować swój gust po latach. Przepis zaczerpnięty od mojej mamy :-) Tak przyrządzone śledzie cieszą się dużym powodzeniem na imprezach, na które je przygotowuję.
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 286
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 286
Składniki
Filety śledziowe Matjas najlepiej kupić w sklepie rybnym, namoczyć je przez około 1 godzinę w zimnej wodzie w zlewie lub misce. Po tym czasie osączyć i każdy przekroić na 3 części. Przygotować sobie naczynie, w którym będą się marynować, może to być duży słój, szklana miska lub metalowy garnek. Cebulę obrać i przekroić na ćwiartki, a potem na talarki. Układać w naczyniu warstwami: śledzie, cebula, kilka ziaren ziela, 1 - 2 listki laurowe. I tal do wyczerpania składników. Przygotowując zalewę warto sobie zostawić wcześniej plastikową 1,5 l butelkę i wlać do niej wodę, ocet, olej oraz wsypać cukier. Zakręcić i mocno wstrząsać, aby składniki się wymieszały. Zalewy trzeba spróbować: ma być kwaśna, ale powinien być wyczuwalny cukier, który ten smak przełamie. Jeśli tak nie jest, dosłodźcie ją lekko, zamieszajcie i ponownie spróbujcie. Zalać nią śledzie. Jeśli będziecie robić większą porcję i zabraknie zalewy, proporcje są proste: 1/3 wody, 1/3 octu, 1/3 oleju, cukier. Śledzie wstawić do lodówki, trzeciego dnia powinny już być dobre. Podawać z ziemniakami w mundurkach lub chlebem.