Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysl na pite z patelni powstal spontanicznie, gdy mialam zajety piekarnik i musialam zrobic przekaske na szybko dla nastolatka uzaleznionego od fast food w kazdej postaci. Pita wyszla doskonala, a nadzienie ze wszystkiego, co mialam pod reka okazalo sie bardzo smaczna kompozycja mielonej wolowiny z cebula, papryka, pomidorami, szpinakiem, serem feta i przyprawami z lekka orientalna nutka. Oczywiscie mozna nadziac pite takze bezmiesnie np. szpinakiem i feta, tutaj fantazja nie zna granic.
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 308
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 308
Składniki
Z maki, drozdzy i wody zrobic gladka kulke ciasta, przykryc sciereczka i odstawic w cieple miejsce na ok. 30 min. W tym czasie przygotowac nadzienie. Papryke pokroic w pierscienie lub kostke, czosnek i cebule drobno posiekac, wieksze liscie szpinaku pokroic. Mieso mielone smazyc na goracej patelni, dodac papryke, cebule, czosnek i przyprawy. Po 3-4 minutach dodac szpinak. Gdy szpinak sie zapadnie, zdjac patelnie z ognia. Pokroic pomidora i fete w kostke i wymieszac z nadzieniem.
Wyrosniete ciasto podzielic na 8 duzych kulek i rozwalkowac na platy wielkosci dna patelni. Polowe rozwalkowanego ciasta wylozyc nadzieniem pozostawiajac ok. 1 cm odleglosci od krawedzi. Posmarowac krawedzie pedzelkiem z niewielka iloscia wody, przykryc kolejnym platem ciasta i zlepic brzegi za pomoca widelca. Smazyc na oleju z obydwu stron do uzyskania zlotego koloru.
Pokroic pite na 4 czesci.
Podawac jako przekaske lub jako posilek z dowolna surówka i dipem.