Do góry

Przekąski Przepis na:

Domowa nadziewana pita z patelni

Domowa nadziewana pita z patelni

Autor:

Przepisów i artykułów: 294 Ocena: 5651

Dodano:

Odsłon: 539

Pomysl na pite z patelni powstal spontanicznie, gdy mialam zajety piekarnik i musialam zrobic przekaske na szybko dla nastolatka uzaleznionego od fast food w kazdej postaci. Pita wyszla doskonala, a nadzienie ze wszystkiego, co mialam pod reka okazalo sie bardzo smaczna kompozycja mielonej wolowiny z cebula, papryka, pomidorami, szpinakiem, serem feta i przyprawami z lekka orientalna nutka. Oczywiscie mozna nadziac pite takze bezmiesnie np. szpinakiem i feta, tutaj fantazja nie zna granic.

Składniki

  • PITA:
  • 400 g mąki pszennej
  • 1/2 kostki drożdży
  • 150 ml letniej wody
  • NADZIENIE:
  • 1 spiczasta papryka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 200 g mielonej wołowiny
  • 1 pomidor
  • 200 g sera feta
  • szczypta kuminu
  • szczypta cynamonu
  • szczypta papryki
  • sól, pieprz
  • olej roślinny
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Domowa nadziewana pita z patelni

Przygotowanie

  1. Z maki, drozdzy i wody zrobic gladka kulke ciasta, przykryc sciereczka i odstawic w cieple miejsce na ok. 30 min.
    W tym czasie przygotowac nadzienie.
    Papryke pokroic w pierscienie lub kostke, czosnek i cebule drobno posiekac, wieksze liscie szpinaku pokroic. Mieso mielone smazyc na goracej patelni, dodac papryke, cebule, czosnek i przyprawy. Po 3-4 minutach dodac szpinak. Gdy szpinak sie zapadnie, zdjac patelnie z ognia. Pokroic pomidora i fete w kostke i wymieszac z nadzieniem.

  2. Wyrosniete ciasto podzielic na 8 duzych kulek i rozwalkowac na platy wielkosci dna patelni.
    Polowe rozwalkowanego ciasta wylozyc nadzieniem pozostawiajac ok. 1 cm odleglosci od krawedzi. Posmarowac krawedzie pedzelkiem z niewielka iloscia wody, przykryc kolejnym platem ciasta i zlepic brzegi za pomoca widelca.
    Smazyc na oleju z obydwu stron do uzyskania zlotego koloru.

  3. Pokroic pite na 4 czesci.

  4. Podawac jako przekaske lub jako posilek z dowolna surówka i dipem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 28 lutego Ale smakowicie u Ciebie! :) Pyszna propozycja <3

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 24 lutego Pysznosci! czy ta biała kulka to kremowa burrata? :D Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 22 lutego Pomysłowa kolacja i bardzo smaczna:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń