Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealna propozycja zarówno dla małych jak i dużych smakoszy - ciasto na pizzę z dodatkami dostępnymi w lodówce. Każdy wariant dobry ponieważ smaku w żaden sposób nie można ograniczać, a jedynym ograniczeniem jest to co znajdziemy w swojej lodówce ;)
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16873
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 105
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 323
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 847
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 24047
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16873
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 105
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 323
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 847
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 24047
Składniki
1. Dużą miskę natłuścić oliwą, odstawić. 2. Na stolnicę wysypać mąkę, dodać sól, a następnie dodawać stopniowo rozczyn zrobiony z drożdży, cukru i wody oraz oliwę cały czas wyrabiając ciasto w taki sposób by stało się sprężyste i odchodziło od dłoni. Podsypywać mąką gdy ciasto będzie kleiło się do dłoni i podłoża. 3. Przełożyć ciasto do przygotowanej wcześniej miski i uformować kulę. Przykryć miskę folią spożywczą, odstawić na 30-60 min lub do czasu, aż ciasto podwoi swoją objętość. 4. Z podanej proporcji można zrobić 2 blachy w rozm. ok.22x38cm (cieńsze ciasto) lub 1 blacha w w/w rozmiarze + mniejsza 22x22 cm (grubsze ciasto). 5. Blachy dokładnie natłuścić, rozwałkować ciasto i wyłożyć nim blachy 6. Ciasto posmarować ulubionym koncentratem pomidorowym, posypać do smaku suszoną bazylią oraz oregano względnie ziołami prowansalskimi . 7. Wyłożyć ulubione dodatki - u mnie szynka, młoda biała cebula pokrojona w piórka, ser żólty starty na drobnym oczku, słodkie pomidorki coctailowe (ćwiartki) i roszponka. 8. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 20 min - podajemy z ketchupem i/lub sosem czosnkowym względnie sosem do hamburgerów lub algierskim jeśli ktoś lubi egzotyczne i ostre smaki. SMACZNIE POLECAM!