Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepsze wędliny to te robione samemu. Pyszna, soczysta i naprawdę bardzo łatwa w przyrządzeniu wędlinka.
Polecam.
Odsłon: 1183
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1648
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1127
Polecam.
Odsłon: 1183
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1648
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1127
Składniki
Szynkę myjemy, osuszamy a następnie nacieramy 10 g soli peklowej. w garnku gotujemy wodę dodajemy do niej wszystkie przyprawy a następnie na małym ogniu gotujemy 10 min. Kiedy marynata wystygnie do ciasnego pojemnika wkładamy szynkę i nakłuwamy widelcem w wielu miejscach. Zalewamy szynkę marynatą. Dodajemy pokrojony czosnek.Wstawiamy do lodówki na 2 dni. Codziennie nakłuwamy i przekręcamy szynkę w pojemniku żeby w całości przeszła przyprawami. Po 2 dniach szynkowar wykładamy folią wkładamy szynkę zamykamy i jeszcze na jedną noc wstawiamy do lodówki.
Po 3 dniach do wysokiego garnka wkładamy szynkowar a następnie nalewamy wody na wysokość szynowaru. Gotujemy szynkę w temperaturze 75 stopni. Temperatura nie może przekroczyć 80 stopni bo wędlina nie będzie wilgotna. Wyłączamy po 2 h gaz i odstawiamy szynkowar do ostygnięcia a następnie wkładamy na noc do lodówki.