Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nic tak dobrze nie smakuje na święta jak prawdziwa domowa szynka wędzona z własnej wędzarni. Receptura według przepisu mojej teściowej, polecam!
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8582
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 3031
Polecam.
Odsłon: 1817
Polecam.
Odsłon: 522
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8582
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 3031
Polecam.
Odsłon: 1817
Polecam.
Odsłon: 522
Składniki
Marynatę zagotować, ostudzić. Do zimnej marynaty dodać sól, dokładnie wymieszać. Mięso ponakłuwać widelcem a następnie zalać marynatą. Trzymać 4-5 dni, co 2 dni mięso obracać i nakłuwać widelcem.
Po 4-5 dniach szynki odsączyć, ścisnąć sznurkiem lub włożyć do specjalnych siateczek i wędzić. Zagotować nową marynatę jak wyżej z 2-3 ząbkami czosnku. Po ostudzeniu nie dodawać soli. Gotować szynki w marynacie na wolnym ogniu około 2 godzin. Na końcu mięso osączyć i ostudzić. Smacznego!