Do góry

Przekąski Przepis na:

Domowe burrito

Domowe burrito

Autor:

Przepisów i artykułów: 86 Ocena: 444

Dodano:

Odsłon: 3332

wiadomo, że domowy fast food smakuje najlepiej! Tym razem trochę kuchni meksykańskiej. Wszytko co najlepsze czyli mięso, kukurydza, fasola czerwona, papryki i mnóstwo przypraw w placki tortilli, na które też znajdziecie u mnie przepisu z filmikiem. To co,.kto robi? Więcej przepisów oraz filmików krok po kroku znajdziesz na Instagramie oraz na kanale YouTube @smacznie_na_talerzu Zapraszam serdecznie!

Składniki

  • RYŻ PO MEKSYKAŃSKU:
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szkl. (poj.250ml) ryżu basmati
  • 450ml bulionu lub wody
  • 1 puszka krojonych pomidorów z puszki (400g)
  • 2 łyżki oleju z bazylią
  • ½ łyżeczki soli
  • pieprz do smaku (ok. ¼ łyżeczki)
  • ½ łyżeczki cukru
  • szczypta papryki słodkiej
  • CHILI CON CARNE:
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju rzep. z bazylią
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • ⅓ łyżeczki papryki ostrej
  • ⅓ łyżeczki kuminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka oregano
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 400g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 100ml bulionu (lub wody)
  • 100g pieczarek
  • ½ świeżej papryki czerw.
  • ½ świeżej papryki żółtej
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 7 łyżek fasoli czerwonej z puszki
  • 4 łyżki kukurydzy z puszki
  • DODATKOWO:
  • duże placki tortilli 10-11szt (przepis znajdziesz w innym poście)
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Domowe burrito

Przygotowanie

  1. RYŻ PO MEKSYKAŃSKU
    Na rozgrzanej oliwie poddusić pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać surowy ryż, smażyć do lekkiego zrumienienia. Zalać bulionem/wodą, dodać wszystkie pozostałe składniki i dusić na minimalnym ogniu pod przykryciem ok 25 min. aż odparuje woda i ryż będzie miękki (od czasu do czasu mieszając)

  2. CHILI CON CARNE
    Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę, czosnek oraz wszystkie przyprawy. Dodać mięso, bulion/wodę, pokrojone w plasterki pieczarki, pomidory z puszki i dokładnie wymieszać. Dusić ok 15 min na małym ogniu. Następnie dodać pokrojone w cienkie, paski papryki i dusić jeszcze ok 10 minut aż odparuje woda. Od czasu do czasu mieszając. Kiedy papryki będą miękkie dodać fasolę oraz kukurydzę. Dusić jeszcze 5 minut. Na koniec doprawić wg uznania.

  3. ZŁOŻENIE BURRITO↙️
    Naleśnik powinien być ciepły, aby przy zwijaniu nie popękał. Na środek placka położyć przygotowany farsz ( 2-3 łyżki) boki zawinąć do środka i zwinąć jak naleśnik. Gotowe burrito podgrzać w opiekaczu do kanapek, grillu elektrycznym lub na patelni grillowej.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń