Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz przekąski na wieczór filmowy albo do zabrania ze sobą na spacer? Wypróbuj domowe chipsy z ziemniaków.
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 120
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31277
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 413
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 120
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31277
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 413
Składniki
Ziemniaki dobrze wyszoruj pod bieżącą wodą. Następnie osusz ręcznikiem. Posiekaj je na cienkie plasterki. Najlepiej zrobić to z pomocą specjalnej krajalnicy, aby kawałki były równe, wtedy przypieką się równomiernie.
Wrzuć ziemniaki do miski. Wlej olej, dodaj paprykę słodką mieloną i sól. Dokładnie wymieszaj, aby każdy kawałek był pokryty tłuszczem. Odstaw na czas nagrzewania piekarnika. Ustaw temperaturę 200 stopni Celsjusza z termoobiegiem.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ułóż domowe chipsy z ziemniaków jeden obok drugiego. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz około 15 minut. Kontroluj czas, aby się nie przypiekły.