Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
ostry nóż, deska do krojenia, patelnia duża, widelec
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 785
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 785
Składniki
Ziemniaki obrać, opłukać pod bieżącą wodą i pokroić w paski o grubości około 1 cm. Olej wlać na patelnię ( lub frytkownicy ) i podgrzać. Pokrojone frytki wsypać na rozgrzany olej i smażyć na złoty kolor. Co kilka minut mieszamy, aby się nam równo zarumieniły.
Usmażone wyjmujemy z tłuszczu solimy i doprawiamy przyprawą do smaku. Podajemy gorące. Olej który nam zostanie po usmażeniu, studzimy zlewamy do słoika i wkładamy całkiem zimny do lodówki. Możemy go ponownie użyć do smażenia potraw.
Smacznego !