Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
U nas w domu takie tortille piekło się z resztek ciasta na makaron, na gorącej blasze, miały one tylko wtedy kształt prostokątny, a nie okrągły. Zresztą nieważne jaki kształt ważne, że były pyszne. Moja Julka najbardziej lubi takie gorące bez niczego, zresztą jak większość dzieci.
Wątróbka kurza jest najdelikatniejsza i najbardziej soczysta. Jej przygotowan...
Odsłon: 21
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 292
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w przyprawie gyros, pieczonych w...
Odsłon: 2607
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 1649
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14398
Wątróbka kurza jest najdelikatniejsza i najbardziej soczysta. Jej przygotowan...
Odsłon: 21
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 292
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w przyprawie gyros, pieczonych w...
Odsłon: 2607
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 1649
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14398
Składniki
Oba rodzaje mąki wsypujemy do miski, dodajemy sól, olej oraz wrzącą wodę. Ugniatamy ciasto (u mnie zrobił to robot).
Wyrobione ciasto dzielimy na 16 lub 24 kulki. Każdą kulkę ciasta wałkujemy i smażymy na rozgrzanej suchej patelni, aż zaczną powstawać na cieście pęcherzyki powietrza, a ciasto zacznie się lekko przypalać i tak z dwóch stron.
Gotowe tortille zajadamy z czym tylko chcemy, ja przeważnie robię je do humusu i podaję z papryką konserwową, lub smaruję pieczonym pasztetem i dżemem aroniowym, albo z pieczonym kurczakiem, sałatą i sosem czosnkowy. Smacznego !!!