Do góry

Przekąski Przepis na:

Domowe tortille

Domowe tortille

Autor:

Przepisów i artykułów: 535 Ocena: 16834

Dodano:

Odsłon: 1448

U nas w domu takie tortille piekło się z resztek ciasta na makaron, na gorącej blasze, miały one tylko wtedy kształt prostokątny, a nie okrągły. Zresztą nieważne jaki kształt ważne, że były pyszne. Moja Julka najbardziej lubi takie gorące bez niczego, zresztą jak większość dzieci.

Składniki

  • 40 dag mąki pszennej
  • 35 dag mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 3 łyżeczki soli
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Oba rodzaje mąki wsypujemy do miski, dodajemy sól, olej oraz wrzącą wodę. Ugniatamy ciasto (u mnie zrobił to robot).

  2. Wyrobione ciasto dzielimy na 16 lub 24 kulki. Każdą kulkę ciasta wałkujemy i smażymy na rozgrzanej suchej patelni, aż zaczną powstawać na cieście pęcherzyki powietrza, a ciasto zacznie się lekko przypalać i tak z dwóch stron.

  3. Gotowe tortille zajadamy z czym tylko chcemy, ja przeważnie robię je do humusu i podaję z papryką konserwową, lub smaruję pieczonym pasztetem i dżemem aroniowym, albo z pieczonym kurczakiem, sałatą i sosem czosnkowy. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń